Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Duríssim article d’un diari Suec contra el govern espanyol i la immobilitat de la comunitat europea davant del conflicte Català

0Shares

“La democràcia d’Espanya i la credibilitat de la UE estan en joc a Catalunya”, Aquest és el titular d’un diari suec sobre Catalunya.El diari Suec SVT.seha publicat un article duríssim contra el govern espanyol i la immobilitat de la comunitat europea.

Si haguéssim dit que el 2018 tindríem un president regional electe de la UE a l’exili a Brussel·les, i també presos polítics en un país de la UE per més de 100 dies i sense judici, ningú ens hagués cregut.

Si haguéssim pensat també que amb el tema del premi Nobel de la Pau, la UE no va fer res per resoldre la situació políticament, la majoria s’hagués rigut i hagués pensat que era un guió per a una sèrie de televisió.
.

A Suècia – el govern està orgullós de presumir de la seva política exterior feminista i el molt que valoren el diàleg i la diplomàcia – no sentim res més que el discurs del ministre d’Afers Estrangers espanyol afirmant que Europa no necessita escoltar mes de problemàtiques i divisions.

Estem vivint una era estranya amb Trump, Erdogan i Putin, i l’agulla al compàs ètic dels europeus pot haver començat a donar voltes a la confusió. Però, per aquest motiu, no hem de passar per alt el que està succeint en el cercle intern de la UE.

Hem vist un referèndum, discutit si, que va ser rebut per l’exagerada repressió policial.

Després assistim a una elecció imposada pel govern de dreta del Partit Popular (PP) a Madrid, ja que els partits independentistes tornen a guanyar amb la seva pròpia majoria al Parlament català.

L’estratègia del PP de l’elecció forçada va ser eliminar les forces independentistes del govern català i establir un règim.

La victòria dels partits de la independència, amb més de 2 milions de vots en les eleccions, va fer que el Govern Espanyol entrés en pànic i les hi va arreglar per desmantellar l’estat de dret.

La independència política dels tribunals espanyols ja és qüestionada per organismes internacionals, inclòs el Consell d’Europa.

Fins i tot en l’informe de la revista britànica The Economist sobre la democràcia en el món en 2017, s’assenyala que el maneig del govern espanyol de la crisi a Catalunya és una violació de la democràcia.

El govern de Madrid va intentar recentment, contra el parer del seu cos assessor legal, que el Tribunal Constitucional prohibeixi al Parlament català designar Puigdemont per al president.

La peculiar sol·licitud del govern es va trobar amb un desacord en el Tribunal Constitucional, que finalment va ordenar al Parlament català posposar el seu nomenament en un futur incert.

Mentrestant, els presos polítics catalans continuen esperant el judici mentre Puigdemont i quatre dels seus exministres regionals esperen el seu destí a l’exili.

I tot això està succeint en un vergonyós silenci de la UE.

Esperàvem que quan s’hagués assentat la pols dels bastons de la policia, una decisió que miraculosament hauria estat aprovada per totes les parts, s’implementés una solució que seria el moment de la política i el diàleg.

Ens hem equivocat. On és la UE?

Quan comencen les negociacions entre els partits de la independència i el govern central espanyol? ¿I què farà el Govern suec si tenim un líder democràticament elegit que no pot accedir al seu lloc en un país de la UE?

Els polítics de la UE, fins i tot a Suècia, ja haurien d’haver entès que la crisi a Catalunya no va a esclatar per si sola. Per contra, com més temps deixi passar la UE, més s’aprofundirà el problema i les contradiccions augmentaran encara més.

Ara és quan la UE ha d’intervenir si vol una solució adequada, pacífica i democràtica del conflicte. I si la UE és massa feble per obligar el Govern espanyol a seure a la taula de negociacions, seria més honest admetre això davant dels nostres ciutadans que burlar-se d’ells, d’aquesta manera, no estarien implicats en les accions del Govern espanyol.

Finalment, si el ministre d’Afers Exteriors continua argumentant que la divisió i el desacord no són desitjables, estaexcusa es converteix en la culpable de cohesió que val la pena en tots els aspectes, inclòs el benestar de la democràcia espanyola i la credibilitat de la UE.

Comentaris
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari