Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Pilar Urbano: “La sentència del cas Noós “es va afinar” per salvar la Infanta”

Comparteix
210Shares

El 17 de febrer de 2017 s’ha donava a conèixer la sentència del cas Noós, un dels casos de corrupció més importants de la història d’Espanya, ja que era la primera imputació d’un membre de la Casa Reial per part de la Justícia. No obstant això, contra tot pronòstic, la infanta Cristina va ser absolta. La sentència emesa a l’Audiència de Palma assenyala que Cristina desconeixia l’origen dels diners i els moviments del seu marit. Però això podria no ser cert, com revela Pilar Urbano en el seu nou llibre.

‘La Peça 25: Operació Salvar la Infanta’ resumeix en 600 pàgines una investigació de més de tres anys sobre la infanta Cristina i la seva vinculació amb el cas Noós. I, com assenyala la periodista a ‘Avui per Avui’, el seu paper en aquesta trama de corrupció és més important del que ha sentenciat l’Audiència de Palma: “Ella és cooperadora, segons el jutge Castro. Sense ser qui és i sense estar on era, no hauria estat possible dur a terme aquesta trama. La filla del Rei emèrit és figura clau, sense ella el seu marit no hauria pogut delinquir. La infanta Cristina és l’arma “.

Fiscal i magistrades, acusats d’ajudar a la infanta

Urbano, que ha passat per diversos mitjans per donar promoció a la seva obra, va ser encara més directa a Ràdio Popular d’Herri Iratia, una ràdio basca, on va parlar sense embuts de “un complot d’estat per salvar la infanta, que ve des de dalt fins el fiscal anticorrupció, recollit en uns papers anomenats pel mateix fiscal ‘Manual per salvar la infanta’ “.

En ells, Pedro Horrach, fiscal del cas, “donava el full de ruta als advocats defensors de la infanta”, posant així “traves en tot moment” a la investigació. L’extinta Interviú es va fer amb una part d’aquest document confidencial, en què Horrach relata l’estratègia que havien de seguir Govern, advocats i Casa Reial per aconseguir l’exculpació de Cristina.

Tampoc es lliuren les tres magistrades que van integrar el tribunal del cas Noós, Samantha Romero, Elionor Moyà i Rocío Martín, culpables segons Urbà de cometre “abusos, errors i errors”. “No ho dic jo, ho diu el jutge Castro”, justifica la periodista.

El jutge encarregat del cas és la font més important en què es basa el llibre, a qui l’escriptora descriu com “un home senzill, molt decebut per tota la trama que hi va haver per salvar una sola persona”.

Una reunió clau que va canviar l’esdevenir de la investigació

Sobre la figura de Pedro Horrach, Urbà destaca com va passar de ser «un mastí, 1 superman en la lluita contra la corrupció” a “capdavanter de la infanta Cristina”. El motiu d’aquesta transformació, “una indicació, ordre, o com es vulgui dir, de dalt. És a dir, dels caps fiscals, del fiscal general de l’Estat, del Ministeri de Justícia, del president del Govern i de la Sarsuela”.

El toc d’atenció al fiscal Horrach per part de tants organismes de l’estat no va ser fruit de la casualitat. Té com a punt fonamental una reunió al palau de la Zarzuela, a la qual van assistir el Rei Joan Carles, el president del Govern, Mariano Rajoy; el ministre de Justícia de llavors, Alberto Ruiz Gallardón; i el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce.

Després d’aquesta trobada, els delegats de l’Agència Tributària que investigaven el cas van ser remoguts a altres zones de la Península, i el paper del fiscal Pedro Horrach va canviar radicalment. Treguin vostès les conclusions. Dels integrants de la reunió, per cert, només Mariano Rajoy es manté en el càrrec.

“Jo l’anomeno el miracle de Santa Samantha (per una de les magistrades). La infanta entra culpable al judici i surt innocent, entra imputada i surt absolta, i no va desmuntar ni un dels 14 elements incriminatoris pels que arribava a aquesta sala “, sentencia Pilar Urbano.

Comentaris
Comparteix
210Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari