Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

De Vigo sobre la investidura de Puigdemont :”No tindrem contemplació, ni li donarem res i menys una cosa que no existeix”.

Comparteix
401Shares

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha volgut tancar els dubtes derivats de les últimes declaracions de membres de l’Executiu i del PP en què es mostraven permissius i insinuaven que potser es podria permetre que Puigdemont fos el president simbòlic des de Brussel·les que proposar ERC per sortir del escull en què es troba la investidura. El ministre ha volgut deixar clar que “de cap manera”, l’Executiu central va permetre una presidència simbòlica: “No ho consentirem”, ha garantit, i ha advertit que l’aplicació del 155 seguirà vigent fins que hi hagi un govern d’acord amb l’Estatut.

En declaracions a RNE, De Vigo ha estat contundent a l’hora de vetar la idea, fins al punt de desqualificar-la. “Això de la presidència simbòlica no existeix. Què és això ?, s’ha qüestionat, per a continuació respondre a si mateix: “Només serveix per donar-li un sou a aquest senyor, que està acusat de delictes molt greus”, i que “ha fugit de la justícia per no sotmetre a ella “. I ha advertit amb rotunditat que “no tindrem contemplació” amb Puigdemont “ni anem a donar-li res i menys una cosa que no existeix”.

I per si quedés alguna sospita sobre la conducta de l’Executiu al respecte, el ministre ha tornat a desqualificar la situació: “Què és això de tenir un president que està a 1.500 km? Això el Govern no ho consentirà “, ha tancat. I referent a això també s’ha expressat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, qui en una entrevista a Telecinco ha advertit que aquesta presidència simbòlica que pretén el PDeCat, amb capacitat per a manar des de Brussel·les és “absolutament impossible”.

El ministre ha exemplificat que ningú es pot imaginar a un president del Govern o de la Comunitat de Madrid que no hi sigui, que estigui en un altre país, que no vagi al seu despatx als matins a treballar i que no atengui les seves responsabilitats. Així, ha reivindicat que “quan vam triar” a les urnes a un president “és perquè treballi” i “faci les seves funcions”, però la idea del PDeCat “és una manera d’explicar l’inexplicable”.

“Què és això de tenir un president que està a 1.500 km? Això el Govern no ho consentirà ”

Una altra cosa és la forma d’impedir-ho, ja que el Govern tindria més fàcil vetar l’obstinació dels independentistes de fer que Puigdemont fos investit d’alguna manera al Parlament a través de la reforma de la llei de Presidència que una investidura simbòlica a Brussel·les a través d’una assemblea d’electes. En tot cas, el dirigent governamental ha assegurat que aquesta reforma “té molt poc recorregut perquè és il·legal i seria un error”, però per si de cas, “la recorreríem”, tot i que el Govern espera que no hi hagi ni que fer-ho perquè “des d’un punt de vista jurídic no tindria cap recorregut “.

Al portaveu també li han preguntat fins quan estarà en vigor l’article 155 de la Constitució a Catalunya. En primera instància, De Vigo ha respost “fins que faci falta”, després de la qual cosa ha valorat la utilitat i els resultats d’aquesta aplicació, ja que “ha portat estabilitat”, ha considerat. Però “fins que no hi hagi un govern que es constitueixi d’acord amb la llei i dins de marc legal i l’Estatut, el 155 estarà en vigor”, ha comentat.

El portaveu ha lamentat que la situació actual de bloqueig “perjudica els catalans” i a la imatge de Catalunya al món. I després d’això ha posada el dit a la llaga a l’furgar en la divisió dels dos principals partits independentistes, incapaços fins a la data d’arribar a un acord. Primer per criticar el PDeCat, del que “ja no es com es diu ara”, ha fet broma, i ERC. Així, “l’únic que tenien en comú en un moment determinat era la secessió, però la secessió és impossible perquè el Govern no l’consentirà”, per tant “ara veiem el ressorgiment de les discrepàncies de dos partits que difereixen i molt en les seves polítiques “, ha explicat.

Per la seva banda, Catalá ha desitjat que més aviat que tard “passi el que ha de succeir, que hi hagi un govern”, però l’ha deixat en mans del PDeCat i ERC. I preguntat sobre si aquesta situació pot desembocar en eleccions, ho ha deixat en mans dels dos partits: “Ells sabran, si no són capaços de trobar una altra ruta …”, però ha estat llavors quan ha volgut fer èmfasi que “el problema aquí és la persona perquè tenen majoria suficient “per formar govern.

Comentaris
Comparteix
401Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari