Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

President del Comitè de Regions de la UE: “A Espanya, hi ha absència de diàleg al més alt nivell i això no pot ser una bona solució”

Comparteix
440Shares

La crisi catalana continuarà durant mesos, va pronosticar el president del Comitè de les Regions de la UE dilluns.

“Estic segur que continuarà durant mesos. De moment no veig una solució real”, va dir Karl-Heinz Lambertz a EUobserver en una entrevista.

El polític de centre esquerra, exprimer ministre de la comunitat de parla alemanya a Bèlgica, va parlar abans de la votació d’investidura al Parlament regional català, programada per al dimarts.

S’espera que la majoria al parlament català doni suport a la candidatura de Carles Puigdemont per a un altre mandat com a president regional, ja que és l’únic candidat.

El tribunal constitucional espanyol va dir el cap de setmana que Puigdemont, que es va exiliar a Bèlgica, havia d’estar físicament present per a la votació, el que significaria arriscar-se a ser arrestat per les autoritats espanyoles que ja han empresonat a altres separatistes després de la declaració de independència de l’any passat.

“Hem de veure què farà el parlament català”, va dir Lambertz.

Lambertz va dir que tots dos costats de la disputa tenien part de la culpa.

“Crec que els responsables catalans no van pensar que les coses arribarien tan lluny”, va dir.

“Però també estic convençut que la forma d’arribar a solucions no pot ser enviar a la policia a un referèndum, fins i tot si és problemàtic a nivell constitucional. Tampoc és la millor manera de dur a polítics electes a presó per aquest tipus de situacions. ”

La policia va tractar amb duresa els votants que es van presentar al referèndum il·legal, i des de llavors s’ha empresonat a diversos separatistes de càrrecs alts.

“Una situació com aquesta, on tens un gran debat sobre l’autonomia i les relacions entre l’Estat i les seves regions ha de ser, a la Unió Europea, discutida sobre la taula”, va dir Lambertz.

Aquest home sap una o dues coses sobre aquesta mena de conflictes. No només perquè és màster en Dret per Lovaina i Heildelberg, sinó, sobretot, perquè és belga i, més difícil encara, pertany a la minoria de parla alemanya, de la qual ha estat ministre-president entre 1999 i 2014. Ara és senador i membre de la comissió que, per encàrrec del rei Albert, ha de trobar un desllorigador a la permanent crisi constitucional en què Bèlgica viu. També és socialista.

Diàleg, negociació

Lambertz és mesurat però de principis clars. D’entrada, reparteix la culpa de l’atzucac actual a banda i banda. “Crec que els responsables catalans no pensaven arribar tan lluny. Però també estic convençut que la manera de resoldre-ho no pot ser enviar la policia contra un referèndum, fins i tot si és conflictiu constitucionalment. Tampoc és solució empresonar polítics electes per aquest motiu”.

Demana diàleg, negociació. “A la UE, una situació com aquesta, on tens un gran debat sobre l’autonomia i les relacions entre l’Estat i les seves regions, s’ha de debatre a la taula”, afegeix.

L’exemple escocès

Esmenta l’exemple escocès: pactar un referèndum legal. La majoria, recorda el polític belga, va decidir romandre dins el Regne Unit. A Espanya, però, “hi ha absència de diàleg al més alt nivell. Això no pot ser una bona solució”.

Lambertz lamenta que Espanya (“un estat regionalitzat amb experiència”) i Catalunya, els seus governs, gairebé no es parlin des del referèndum de l’Estatut del 2006. “Des d’aquest moment no hi ha més que conflictes. El que vivim ara en són les conseqüències. Cal negociar. Esperem que hi hagi passes en aquesta direcció els propers dies, setmanes i mesos”, diu.

A més, l’atzucac espanyol/català “és dolent per a totes les regions europees”, afegeix. “La regionalització, al meu parer, és un aspecte molt important de la governança a Europa, és una cosa molt positiva”.

Comentaris
Comparteix
440Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari