Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Europa critica el perfil polític de De Guindos i recorda el seu passat a Lehman Brothers.

Comparteix
93Shares

La dona del Cèsar no només ha de ser-ho, sinó semblar-ho. I la independència dels consellers de l’organisme supervisor del sistema financer, el poderós BCE, està per sobre de designacions nacionals, per molt que estiguin pactades amb socis monetaris, per a alguns polítics de la UE. I ha de prevaler més enllà de noms i càrrecs. Algunes d’aquestes veus s’escoltaran a l’Eurocambra.

En concret, en el seu Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris, el conclave en el qual s’avaluaran els aspirants i que té el poder de posposar -encara que no bloquear- als candidats proposats pels governs nacionals. És a dir, que enviaran les seves queixes a Mariano Rajoy sobre la seva decisió que Luis de Guindos sigui el successor del portuguès Vítor Constâncio en la vicepresidència del BCE. Però sense entorpir l’assumpció del càrrec. O, dit d’una altra manera: Guindos residirà a Frankfurt a partir de març.
Una d’aquestes veus crítiques serà la de Sven Giegold, eurodiputat alemany, integrat en els Verds i que unirà les seves reticències sobre Guindos a la dels seus col·legues, dins el comitè, de l’Europa de la Llibertat i del bloc Democràcia Directa. “No hauria de ser acceptable que un representant de l’Eurogrup passi directament a formar part del consell de govern del BCE” -aclareix-, ja que “la independència ha de ser el signe de distinció per pertànyer” a l’autoritat monetària europea. Ni tan sols seria digne ni convenient que procedeixi de l’àmbit polític, afegeix el cor de veus crítiques.

No amb tanta claredat, però en la mateixa línia, es manifesta una altra europarlamentària. També integrant de l’esmentada comissió de la Cambra. En aquest cas, pertanyent al panell socialista, la francesa, Pervenche Berès, per a qui “la candidatura de Philip Lane -sens dubte, el contrincant amb més probabilitats d’evitar el plàcet del ministre d’Economia espanyol a la vicepresidència del BCE- és una bona notícia “. En la seva opinió, la carta de presentació del governador del Banc Central d’Irlanda “resulta molt sòlida per la seva inqüestionable i excel·lent reputació professional com a economista”.

Comentaris
Comparteix
93Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari