Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Moody ‘s afirma que les possibilitats d’independència de Catalunya han augmentat a causa de la manca de solucions del Govern Espanyol

Comparteix
0Shares

L’agència assenyala que l’alt nivell de deute seguirà limitant el perfil de crèdit del país.

Les fortaleses creditícies d’Espanya -Baa2, amb perspectiva establir es basen en la seva diversificada economia, l’alt nivell d’ingressos i l’avanç en el reequilibri de la seva activitat econòmica, segons Moody ‘s, que al mateix temps diu que el compliment dels seus objectius fiscals s’ha trobat amb els desafiaments de la crisi independentista catalana i l’elevat nivell de deute.

Així es desprèn de l’últim informe anual sobre Espanya publicat per l’agència de qualificació, on explica que, encara que Espanya continuarà beneficiant-se del “vent favorable” que ofereix la recuperació de la zona euro i el seu cercle virtuós d’impuls de l’ocupació, de la despesa dels llars i de la inversió, la contínua tensió política relacionada amb Catalunya limitarà l’activitat econòmica del país en el seu conjunt, mentre l’alt nivell de deute seguirà limitant el seu perfil de crèdit.

“Espanya compta amb una de les economies més grans del món i el seu creixement ha estat un dels més forts a l’àrea de l’euro en els últims anys”, ha assegurat la vicepresidenta sènior de Moody’s i analista i coautora de l’informe, Sarah Carlson. “Dit això, l’acceleració del seu creixement té un fort component cíclic i vam pronosticar que el creixement anual real del PIB es desaccelerarà a una mica menys del 2% per al final d’aquesta dècada”, ha asseverat.

La susceptibilitat moderada d’Espanya al risc està impulsada pel conflicte polític intern vinculat a Catalunya, tot i que Moody ‘s segueix creient que la probabilitat d’independència és baixa. No obstant això, admet que la ràpida escalada de les tensions, juntament amb l’estancament polític actual, suggereix que les possibilitats han augmentat, així com les seves implicacions negatives sobre l’entorn econòmic i per a la formulació de polítiques.

“Qualsevol resolució que augmenti l’autonomia fiscal de les regions espanyoles podria tenir implicacions negatives per a l’emissor sobirà, atesos els desafiaments que les finances regionals han representat per a les finances del Govern general en els últims anys”, sosté Moody ‘s. Al contrari, una ràpida resolució de la crisi política podria permetre que l’impuls econòmic i financer beneficiï al perfil de crèdit.

Catalunya és una de les regions més riques d’Espanya, que representa una proporció molt important del PIB nacional, del comerç i de la inversió estrangera directa, de manera que el procés secessionista tindrà un impacte “negatiu i moderat” sobre l’economia, ja que les tensions generen també incertesa sobre la confiança econòmica i la despesa en el consumidor. Moody ‘s preveu que el PIB espanyol creixi un 2,3% el 2018.

“La inestabilitat política està tenint un impacte negatiu clarament major sobre l’economia catalana. Al sector de l’hostaleria, les pernoctacions de no residents van disminuir un 4,2% anual a l’octubre i novembre de 2017, en contrast amb una expansió nacional de l’1,9% en el mateix període, mentre les vendes al detall a Catalunya es van estancar durant el segon semestre de 2017.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Pudentet Pudentet

    Moody’s no es preocupada per l,avanç de l,independentisme sinó per no poder cobrar el deute a ñ sense Catalunya. I cada vegada en son mes desesperats que raó no es manca.

Deixa un comentari