Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Europa critica el perfil polític de Luis de Guindos i recorda el seu passat a Lehman Brothers

Comparteix
0Shares

La dona del Cèsar no només ha de ser-ho, sinó semblar-ho. I la independència dels consellers de l’organisme supervisor del sistema financer, el poderós BCE, està per sobre de designacions nacionals, per molt que estiguin pactades amb socis monetaris, per a alguns polítics de la UE. I ha de prevaler més enllà de noms i càrrecs. Algunes d’aquestes veus s’escoltaran a l’Eurocambra.

En concret, en el seu Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris, el conclave en el qual s’avaluaran els aspirants i que té el poder de posposar -encara que no bloquear- als candidats proposats pels governs nacionals. És a dir, que enviaran les seves queixes a Mariano Rajoy sobre la seva decisió que Luis de Guindos sigui el successor del portuguès Vítor Constâncio en la vicepresidència del BCE. Però sense entorpir l’assumpció del càrrec. O, dit d’una altra manera: Guindos residirà a Frankfurt a partir de març.
Una d’aquestes veus crítiques serà la de Sven Giegold, eurodiputat alemany, integrat en els Verds i que unirà les seves reticències sobre Guindos a la dels seus col·legues, dins el comitè, de l’Europa de la Llibertat i del bloc Democràcia Directa. “No hauria de ser acceptable que un representant de l’Eurogrup passi directament a formar part del consell de govern del BCE” -aclareix-, ja que “la independència ha de ser el signe de distinció per pertànyer” a l’autoritat monetària europea. Ni tan sols seria digne ni convenient que procedeixi de l’àmbit polític, afegeix el cor de veus crítiques.

No amb tanta claredat, però en la mateixa línia, es manifesta una altra europarlamentària. També integrant de l’esmentada comissió de la Cambra. En aquest cas, pertanyent al panell socialista, la francesa, Pervenche Berès, per a qui “la candidatura de Philip Lane -sens dubte, el contrincant amb més probabilitats d’evitar el plàcet del ministre d’Economia espanyol a la vicepresidència del BCE- és una bona notícia “. En la seva opinió, la carta de presentació del governador del Banc Central d’Irlanda “resulta molt sòlida per la seva inqüestionable i excel·lent reputació professional com a economista”.

Els “jefes” dels bancs d’inversió

No obstant això, i si ningú hi posa remei -i no sembla que hi hagi cap poció màgica per fer-ho- fins al mes de desembre, el tàndem de màxims dirigents del BCE estarà compost per un dels caps europeus de Goldman Sachs -el principal vencedor bancari de la crisi-, Mario Draghi -actual president de la institució, el mandat expira a l’octubre- i Guindos, un altre dels màxims responsables a Europa de l’entitat financera (Lehman Brothers) que va propiciar, amb la seva fallida, la crisi al setembre de 2008.

I, per si fos poc, l’era post Draghi sembla que la regentarà el president del Bundesbank, Jens Weidmann, la carta que es reserva i que, de ben segur, jugarà Angela Merkel per concloure amb el pla d’estímuls monetaris (compra de deute sobirana i corporativa a la zona de l’euro) que en l’actualitat practica el BCE.

Guindos, després de deixar Lehman Brothers i treballar a PriceWaterhouseCoopers i l’Institut d’Empresa, deixava píndoles dialèctiques sobre el multimilionari cost de reparar el model financer espanyol (encara sense responsabilitats de Govern) i recomanacions sobre la conveniència d’invertir en la sortida a borsa d’alguna de les caixes d’estalvis en fallida tècnica. “És el mercat, amic”, com diu el seu altre temps mentor, Rodrigo de Rato, imputat per la seva gestió a Bankia. Encara que quan va accedir al càrrec que ara deixa vacant va assegurar que el rescat de la UE era un “crèdit en condicions avantatjoses” que “no costaria ni un euro al contribuent” “.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Pudentet Pudentet

    Un candidat magnífic per portar a EU a la bancarrota.

Deixa un comentari