Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

“Cuchillas contra niños”: l’última mesura de Melilla per blindar-se davant els menors estrangers

Comparteix
51Shares

Melilla suma i segueix en la seva guerra contra els menors estrangers no acompanyats (mena) que viuen a la ciutat. L’Autoritat Portuària, dependent del Ministeri de Foment, ha començat a instal·lar una triple tanca de quatre metres d’altura amb concertines al voltant del port. L’objectiu és reduir el nombre de “intrusions” a l’àrea restringida per part del que el Govern de Melilla defineix com “immigrants irregulars”, encara que en realitat es tracta de menors marroquins que intenten arribar a la Península a bord dels ferris que salpen del port com polissons. És el que els nois diuen “fer Risky” i les seves conseqüències, de vegades, són la mort.

La decisió, que ja s’havia anunciat el passat juny, ha generat gran polèmica, perquè és la mateixa estratègia que va utilitzar el Ministeri de l’Interior en les tanques frontereres amb el Marroc, fa sis anys. Davant la “gran pressió migratòria” i els continus “assalts” a les tanques per part de “immigrants violents” -sempre paraules del Govern del PP-, es van tornar a col·locar les famoses concertines a la part alta del filat. La mesura va ser criticada amb duresa per nombroses organitzacions socials i fins i tot és Defensor del Poble, ia més, no va reduir els intents de salt, encara que sí va causar ferides gravíssimes en desenes de persones migrants, fins i tot la mort d’un d’ells a Ceuta el 2009, que mort dessagnat després seccionar una artèria a la tanca.

“El que compleixi la llei no va a fer-se cap mal amb la concertina”
El president de l’Autoritat Portuària de la ciutat autònoma, Miguel Marín, ha justificat l’ús de fulles contra els xavals de la mateixa manera que el Govern va justificar al seu dia les concertines de les tanques. Es tracta, diu, de “elements estàtics”, de “mesures dissuasòries” que estan emparades, segons ell, per l’Estat de Dret i que no causaran cap mal a ningú sempre que no intenti creuar-les: “El que compleixi la llei no va a fer-se cap mal amb la concertina “, ha tancat. Més gràfic encara, Marín ha utilitzat el foc com a metàfora: “El foc crema. El que no fas és ficar-te en el foc. Les concertines no són mòbils, no persegueixen a la gent. Si no hi ha ningú que intenti passar-la il·legalment no passa res “, ha dit.

Una mesura “inútil” i perillosa

Les fulles són una mesura més del Govern dirigida a fer callar a aquest col·lectiu crític i que se suma a altres com les batudes policials per localitzar i portar els menors del carrer als centres. El Govern també ha fet una crida pública a particulars i ONG perquè no donin menjar ni mantes ni cap tipus d’ajuda als nens que viuen als carrers perquè així tornin als centres. Fins i tot s’ha proposat aturar la “problema dels mena” amb una iniciativa adreçada a canviar la llei del menor i la Llei d’Estrangeria i poder retenir els nois en els centres, abarrotats, i, fins i tot, poder negar-los el permís de residència si tenen 17 anys.

Però si alguna cosa han demostrat les tanques de Ceuta i Melilla és que poden dificultar el moviment de les persones, però no impedir-ho. Des que es van instal·lar, els intents de salt no han baixat. Les persones migrants han trobat nous punts febles en els perímetres, com els passos de porteig, per creuar a la carrera. Davant el blindatge de Melilla, també han augmentat de manera notable les arribades de pasteres a través del mar. Una ruta molt més perillosa, com va quedar demostrat el passat diumenge, quan van aparèixer més de 20 cadàvers surant en aigües properes de Melilla després de naufragar la precària embarcació que transportava 47 persones.

Comentaris
Comparteix
51Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari