Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El fiscal del cas Albiol recorre a tots els òrgans de la Fiscalia per reobrir la investigació

0Shares

La inspecció fiscal, una mena d’Afers Interns del Ministeri Públic, té des de la setmana passada l’expedient de més de 200 folis que va portar al fiscal d’urbanisme de Barcelona Antoni Pelegrín a demanar que Anticorrupció investigués per prevaricació continuada al líder del PP, Xavier García Albiol, per les ajudes milionàries que l’Ajuntament de Badalona va lliurar el Joventut a través d’una fundació durant la seva època d’alcalde entre 2011 i 2015.

El fiscal tracta d’evitar el tancament en fals d’una investigació en la qual -després emprar molts mesos i “nombrosíssimes diligències” – ha vist indicis de responsabilitat penal en la gestió d’Albiol com a president de l’entitat Badalona, ​​capital europea del bàsquet, el instrument que segons Pelegrín es va utilitzar per camuflar les subvencions públiques de més de mig milió d’euros cada any a l’equip de bàsquet de la ciutat i sortejar la legislació europea.

El cas està ara oficialment tancat per decisió de l’excap de la Fiscalia de Barcelona Ana María Magaldi, qui encara assumint la manca de fiscalització dels diners públics que va fer l’Ajuntament de Badalona, ​​va defensar que l’assumpte no té rellevància penal i ha de dirimir-se en la via administrativa.

Pelegrín, qui ja va mostrar la seva oposició a l’arxiu de les diligències el novembre passat, recorre ara a la Fiscalia General de l’Estat i als òrgans interns de la cursa perquè l’expedient no es quedi per sempre en un armari i passi a mans d’anticorrupció.

En el seu escrit remès a la Fiscalia General de l’Estat demana que es posicioni la junta de fiscals de Barcelona -que reuneix tots els membres del Ministeri Públic en la província- i el consell fiscal, on està representada tota la cursa, sotmeti a votació si va haver de donar-se per tancat el cas, com va fer Magaldi abans de jubilar-se. Però sobretot reclama retrotraure les diligències al moment anterior a aquesta decisió perquè Anticorrupció segueixi endavant amb la investigació.

El seu anàlisi jurídic manté la contundència dels informes que va fer arribar al seu superior jeràrquica l’agost passat per reclamar que Anticorrupció es fes càrrec de la investigació a Albiol. “Segons l’opinió d’aquest fiscal, el cúmul d’irregularitats detectades permet sense cap mena de dubtes afirmar l’execució dels delictes de prevaricació urbanística, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau a l’Administració i revelació de secrets”, escriu ara el fiscal Antoni Pelegrín per ressuscitar les diligències.

La majoria d’aquests tipus penals els relaciona Antoni Pelegrín amb l’altra branca de la investigació: la controvertida operació urbanística a tres bandes en què van participar el Joventut de Badalona, ​​presidit llavors per un històric del bàsquet espanyol, l’aler internacional Jordi Villacampa, el Ajuntament de la ciutat, i l’Institut Català de Sòl dependent de la Generalitat. El fiscal d’urbanisme defensa que en les permutes de sòl l’institut públic autonòmic va maniobrar per beneficiar al Joventut que després de la requalificació d’una finca va aconseguir eixugar part dels seus deutes milionaris amb una venda de la parcel·la al Mercadona. Aquesta compravenda va ser precisament la que va donar origen a la investigació després de la denúncia d’una associació veïnal de Badalona.

Aquesta part de l’escrit involucra Damia Calvet, el director de l’institut de sòl de Catalunya, un dirigent pròxim a Puigdemont, i dos tècnics d’aquest organisme en els delictes de prevaricació urbanística, malversació de fons públics, frau i revelació de secrets per la baixa valoració que van fer de la finca pública venuda al Joventut.

En la part que fa referència a les ajudes milionàries rebudes pel Joventut a través d’aquesta fundació mixta, en la qual estaven l’Ajuntament i el club, el fiscal subratlla que es van transgredir les normes comunitàries que impedeixen les ajudes directes a un club esportiu, la llei de subvencions públiques, i la de fundacions. De com es va vulnerar aquesta última, escriu el fiscal: “Que expressament prohibeixen que les mateixes tinguin com a principal objectiu la persecució de fins d’interès privat, imposant l’obligació que es dirigeixin a beneficiar col·lectivitats genèriques, amb expressa prohibició que el seu principal objectiu sigui el de beneficiar econòmicament a un dels patrons. En aquest cas la infracció era més que evident “.

El que recorre davant tots els òrgans interns del Ministeri Públic el fiscal Antonio Pelegrín és la decisió del seu cap, Ana María Magaldi, de expulsar-lo de la investigació per assumir-hi en el moment en què aquest es va negar a tancar el cas. El fiscal que va investigar durant mesos defensa que la seva superiora “va ometre fets rellevants” en donar per tancat l’assumpte. Però, a més, Pelegrín revela l’existència d’una reunió celebrada entre maig i juny a la qual va assistir la cúpula de la Fiscalia a Barcelona, ​​inclosa Magaldi, a més de la fiscal delegada d’Anticorrupció. En aquesta cita, relata Pelegrín “es va concloure per part dels assistents després de l’anàlisi exhaustiu del resultat de les indagacions fins al moment desenvolupades, l’existència d’indicis de criminalitat, així com la necessitat de conferir trasllat a la Fiscalia Anticorrupció per entendre que els fets objecte de la investigació en bona lògica serien de la seva competència “.

Segons ElDiario.es, Pelegrín es pregunta què va canviar en els següents mesos perquè la decisió de la fiscal cap de Barcelona fos arxivar la investigació en vigílies de les eleccions catalanes. Exigeix ​​que els seus companys de Barcelona es pronunciïn, a l’empara de l’article 27 que faculta un membre de la cursa a sotmetre a votació una discrepància amb un superior jeràrquic, i que el Consell fiscal abordi l’assumpte en la seva pròxima reunió. El seu objectiu és reobrir les diligències i que Anticorrupció entri de ple en la gestió d’Albiol al capdavant de la fundació Badalona, ​​capital europea del bàsquet, que presidia com a alcalde de la ciutat.

Comentaris
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari