Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Jutges per a la Democràcia denuncia “ingerències” del Govern de Mariano Rajoy

Comparteix
0Shares

Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) denuncia la ingerència del Govern a les resolucions judicials relatives al “Procés” independentista català, perquè “soscaven la confiança dels ciutadania en els Tribunals de Justícia així com al Tribunal Constitucional i llasten la credibilitat de activitat diària de magistrats i magistrades en l’exercici de la seva funció “.

Així de contundent s’ha mostrat l’associació de jutges, en un comunicat, davant “les inopinadas declaracions del ministre de Justícia en relació a la investigació que se segueix al Tribunal Suprem, el denominat” Procés “, són poc respectuoses amb la separació de poders i la independència judicial “. Unes declaracions en què el ministre Rafael Catalá “pronostica amb total seguretat el futur processal dels investigats i anticipa sense cap rubor les dates i el contingut de les resolucions judicials, fins al punt d’afirmar que la sentència es dictaria abans del mes de desembre d’enguany “.

Concretament, el ministre, en una entrevista a Antena 3, va assegurar que després que Llarena ferma dins d’un dos mesos l’ordre de processament i abans que hi hagi sentència ferma “per a la tardor o finals d’any”, la llei d’enjudiciament criminal (LECrim) estableix que en delictes com el de rebel·lió, els processats “es treuen de l’escena de la representació pública i d’exercir activitats polítiques”.

A això, en el seu comunicat JJpD, suma el que ells qualifiquen com “desafortunades, informacions publicades en un diari d’àmbit nacional i no desmentides donen compte dels contactes de membres del Govern, començant pel seu president, a magistrats del Tribunal Constitucional previs a la deliberació sobre l’admissió a tràmit del recurs interposat pel mateix Govern contra la resolució del President del Parlament de Catalunya “.

En aquest sentit, recorden que “el Tribunal Constitucional és l’intèrpret suprem de la Constitució i que els seus magistrats són independents i inamovibles en l’exercici del seu mandat, de forma idèntica als membres del poder judicial”. I subratllen que per això “tals contactes són inadmissibles en un Estat de Dret i no tenen altre objectiu que intentar influir en el sentit de la resolució a dictar per l’Alt Tribunal”.

El tercer país de la UE on els ciutadans perceben que la justícia no és independent

De forma constant ens veiem obligats a recordar l’informe anual de la Comissió Europea sobre l’estat de la justícia en els països de la Unió Europea. Espanya figura com el tercer Estat on un major percentatge de persones percep que la justícia no és independent. Fins a un 58% dels espanyols la consideren com “dolenta” (39%) o “molt dolenta” (19%), el que suposa que només dos dels 28 països estan pitjor: Bulgària i Eslovàquia. Segons l’esmentat estudi, són les “interferències i pressions del Govern i polítiques” el primer motiu de la percepció de la manca d’independència adduït per la ciutadania.

Inacció del CGPJ

Davant les inacceptables interferències del poder polític a la independència dels nostres tribunals, “ha de ser criticada la inacció i el silenci del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i més quan és l’òrgan que precisament té per missió fonamental defensar la independència dels jutges “.

Jutgesses i Jutges per a la Democràcia conclou que afirmant que “És imprescindible allunyar la justícia de tota sospita de parcialitat o manipulació, reclamant un poder judicial fort i independent”.

Per tot això, “resulta obligat en un estat de dret respectar la funció desenvolupada pel Tribunal Constitucional, començant pel propi Govern”.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

2 Comments

  1. Laura Laura

    Per monta denuncia que es faci, no podrem confiar en la Justicia, perque no crec que existeixi. Des del moment en que la formen persones humanes amb tots els mateixos prejudicis i tambe idées polítiques tant fortes com les tenim els que no formen parte del sistema judicial. La Justicia ha de ser políticament imparcial, es imprescindible que ho sigui. Potser si Jutges i Magistrats fossin triats d’entre persones declarada i contrastadament APOLITIQUES, sense ideología (que n’hi han) … Potser així, encara podrían ser una mica imparcials. Però tal com estem es imposible.

  2. Juanjo Juanjo

    El mal a la Justicia ja esta fet . Per retornar la confiança pasaran anys i tindrà que canviar-se tot el sistema, incloent penes llargues de presso per prevaricació als jutges somessos.

Deixa un comentari