Press "Enter" to skip to content

Un diari nord-americà al Govern Espanyol: “Oblida’t de Catalunya”

Puntuació dels lectors

Bloomberg és una empresa multinacional de mitjans de comunicació amb base a la ciutat de Nova York,en un dels seus últims articles sobre l’economia suggereix que és hora de deixar de fer servir el conflicte català com a excusa per la baixada del pronòstic de creixement de l’economia espanyola, en el mateix article fa referència a la precarietat laboral i la caiguda de la capacitat d’estalvi, també exposa uns gràfics en els quals es pot apreciar la caiguda de l’estalvi des de fa anys, aquest seria un dels arguments en què els economistes sostenen que la caiguda de l’estimació de creixement no és a causa del tema català.

Tot i que el Govern espanyol insisteixi que Catalunya sigui la culpable de tot, les dades són les dades, i segons les dades d’Eurostat i els informes recopilats pel diari Bloomberg la caiguda del consum intern, la desacceleració de creixement econòmic i la impossibilitat d’estalviar diners es remunten a anys anteriors al Referèndum Català.

Les vendes al gener van ometre les estimacions, i el creixement es va desaccelerar en el quart trimestre de l’any passat. Si bé la xifra és preliminar, un informe complet que s’ha de lliurar al març hauria de donar més pistes sobre l’estat de la recuperació.

Amb els salaris estancats, els consumidors estalvien menys i troben menys raons per sortir i compar. La inflació, tot i que segueix sent moderada, també ha tornat als nivells més baixos des de fa tres anys.

Això vol dir que l’economia pot necessitar combustible addicional a partir d’inversions i exportacions per mantenir el ritme, encara que això pot ser difícil d’assolir.

“El ritme de creació d’ocupació va disminuir a mesura que baixi la taxa d’atur, els salaris seguiran estancats i la taxa d’estalvi per a les famílies arribarà a un mínim històric”.

Quan els treballadors llegeixen que Espanya encapçala la recuperació econòmica de l’eurozona, és normal que tinguin molts dubtes. Si el país és líder en creixement, per què no ho noten en les seves nòmines a final de mes? Les dades d’Eurostat els donen la raó a tots ells, ja que els salaris a Espanya sumen un any congelats en plena recuperació i enmig d’un repunt de la inflació. Les últimes dades disponibles es corresponen amb el primer trimestre de l’any i, en aquest període, l’evolució del salari per hora va ser exactament del 0%: sous completament estancats. Si s’inclou a més l’efecte de pèrdua de poder adquisitiu provocat per l’avanç de la inflació, el resultat és que Espanya és el país de la UE amb major pèrdua de poder adquisitiu.

A la resta del continent sí que s’ha produït una millora de la retribució als treballadors, amb revisions que en la major part dels casos van superar la inflació. A l’eurozona, el salari per hora va augmentar un 1,6%, i en el conjunt de la Unió Europea, un 2,1%, el que permet el repartiment de la recuperació entre tots els treballadors. Aquestes dades recullen el salari net d’impostos i ajustat de calendari i estacionalitat per evitar les desviacions perquè siguin comparables entre regions i en el temps. Inclouen en el càlcul pagues extra i retribucions en espècie. De fet, la tendència del salari per hora a Espanya dels últims trimestres ha anat a la baixa, com a conseqüència de l’estancament dels sous i de la baixa qualitat de l’ocupació que s’està creant.

Les majors pujades salarials s’han produït en els països de l’est del continent, que són també els que presenten les taxes de creixement del PIB més elevades. A Letònia la retribució per hora treballada va créixer un 8,6%, a Estònia un 5,4% ia Eslovàquia un 3,4%. Però en els països de l’entorn d’Espanya també les pujades salarials han estat superiors. Per exemple, a Itàlia van avançar un 0,7%; a Irlanda un 1,1%; a Alemanya i Portugal un 1,8%, ia França, un 2%.

Només dos països de la UE van tenir un pitjor comportament nominal dels salaris: Holanda i Finlàndia, on van caure un 0,1% i un 1,5% respectivament. No obstant això, en aquests dos països la inflació és clarament inferior a l’espanyola, de manera que les pèrdues de poder adquisitiu no van ser tan voluminoses com les que van patir els treballadors a Espanya.

Els salaris cauen

La negociació col·lectiva entre els sindicats i la patronal va fracassar el passat mes de juliol sense aconseguir un acord a nivell nacional, el que va acabar per bloquejar una pujada generalitzada dels salaris. Els acords que s’han anat aconseguint a nivell sectorial o empresarial no superen la inflació, de manera que també provoquen pèrdues de poder adquisitiu. La pujada salarial mitjana pactada va caure a l’agost fins al 1,09%, xifra que s’allunya de l’1,8% (més una clàusula de revisió lligada a la inflació) que van exigir com a mínim els sindicats durant la negociació col·lectiva.

El problema de la inflació

En l’inici de l’any, la inflació es va disparar per la pujada del preu del petroli en el mercat internacional i per l’encariment de l’electricitat a Espanya. Dos factors que van alertar els treballadors davant la pèrdua de poder adquisitiu que estaven patint. L’IPC va arribar al 3% interanual, mentre els salaris estaven estancats. Això va provocar que Espanya se situés a la cua d’Europa pel que fa a l’evolució real de la retribució als treballadors. En concret, la inflació mitjana del primer trimestre es va situar a l’entorn del 2,7% mentre els salaris van estar congelats.

D’aquesta manera, l’evolució real del salari per hora va ser del -2,7%, la pitjor de tota la Unió Europea, per darrere de Finlàndia, on van caure un 2,6%; Bèlgica, amb un -1,7%, i Luxemburg, amb un 1,6%. En total, 12 països de la Unió Europea van tenir pèrdues de poder adquisitiu. De fet, el salari mitjà real de l’eurozona va caure un 0,4%.

Si s’amplia el període d’anàlisi, s’observa que Espanya també se situa a la cua en l’evolució dels salaris de l’eurozona durant tota la recuperació. En els dos últims anys, el salari nominal per hora ha augmentat un 0,8%, molt lluny del 3% que han acumulat el conjunt de països de l’eurozona. De fet, només hi ha tres països pitjors que Espanya: Finlàndia (-0,8%), Itàlia (0,3%) i Xipre (0,4%).

En els últims tres anys, la retribució ha crescut un 2,5%, gairebé la meitat de la pujada que ha experimentat el conjunt de l’eurozona, que supera el 4,9%. Xifres que mostren que el mercat laboral espanyol segueix tenint un problema d’excés d’oferta que provoca que els preus (salaris en aquest cas) puguin mantenir baixos. Mentre la taxa d’atur es mantingui a l’entorn del 18%, serà complicat que es generin pressions inflacionistes en el mercat de treball i només es produiran millores en la retribució si són pactades entre empreses i treballadors.

El ‘retoc’ del PIB posa a Espanya en el camí per sortir del dèficit excessiu

Dos factors expliquen el mal comportament dels salaris a Espanya. El primer d’ells és el fracàs de la negociació col·lectiva, que va impedir que s’arribés a un gran acord nacional per elevar la retribució. D’aquesta manera, els salaris gairebé congelats dels treballadors impedeixen que millori la ràtio de retribució per hora.

El segon és la baixa qualitat de l’ocupació que es crea. Com els nous salaris són més baixos que la mitjana, empeny la remuneració agragada a la baixa, de manera que es redueix el salari per hora del conjunt dels treballadors. D’aquesta manera, tot i que la retribució pactada pugi una mica, les noves ocupacions redueixen la mitjana fins congelar-la en el 0%, com reflecteixen les dades d’Eurostat.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 1.3K
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser