Press "Enter" to skip to content

El “jutge del Referèndum” no es fia de la Generalitat i demana ajuda al 155 de Montoro

Puntuació dels lectors

El jutge que investiga l’organització del referèndum l’1 d’octubre a Catalunya no es fia de la Intervenció de la Generalitat, que assegura que no s’han utilitzat fons públics. Per això, ha aprofitat que el Govern espanyol controla les Conselleries catalanes en aplicació de l’article 155 de la Constitució perquè busqui totes les despeses que s’han pogut fer de manera irregular per organitzar o publicitar el referèndum malgrat la seva prohibició per ordre judicial.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona està darrere d’una possible malversació de fons públics perquè des de la Generalitat s’haurien utilitzat partides pressupostàries per a realitzar la votació, declarada inconstitucional i prohibida pels tribunals.

Segons consta en una resolució, a la qual ha tingut accés La Vanguardia, l’instructor requereix una sèrie d’informació als ministeris d’Economia i Hisenda “donada compte la resposta enviada pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat a l’ ofici del 30 d’octubre en el qual s’afirma el desconeixement o inexistència de qualsevol tipus de despesa per a la celebració de l’anomenat referèndum “.

Sobre la base del 155

Així, requereix, a través de la Delegació de Govern de Catalunya, als departaments de Luis de Guindos i Cristóbal Montoro “per tal que, en virtut de la potestat que li confereix l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, procedeixi a donar les ordres oportunes per a l’exacta i puntual emplenar el citat ofici “.

Tot i les resposta de la Intervenció de la Generalitat, la Guàrdia Civil ha descobert que des del Govern català s’haurien gastat més de 500.000 euros en campanyes de publicitat per cridar els catalans a votar l’1-O així com més de 100.000 euros per sufragar despeses dels observadors internacionals desplaçats a Catalunya, suposadament per controlar que la votació es realitzava sense ingerències.

Publicitat de l’1-O amb fons públics

Per aquesta raó, el magistrat ordena que els Ministeris, a través de la Secretaria d’Estat d’Hisenda, demani a les Conselleries de la Generalitat i a les Intervencions delegades, que lliuri tota la informació fins ara amagada.

Per començar, el magistrat vol conèixer el pagament d’informes previs a la celebració del referèndum; pagaments per publicitat en els mitjans; pagament per a la creació dels diferents eslògans relacionats amb l’1-O; i el pagament per la seva difusió en diferents mitjans de televisió, ràdio i premsa.

El jutge Juan Antonio Ramírez també sospita que tant les urnes, com les paperetes, els sobres i els enviaments a través d’Unipost es van pagar a través de fons públics. D’aquí que requereixi informació sobre el pagament de material electoral; i despeses relacionades amb les webs creades per tal de difondre el referèndum.

Com es van pagar als observadors

També està darrere de totes les despeses de trasllat i allotjament dels observadors internacionals. La Guàrdia Civil ha detectat, a través d’un avís, que des de la Generalitat s’havien realitzat transferències a l’exterior per al pagament als observadors internacionals.

Després que el Tribunal Constitucional suspengués i després declarés inconstitucional tant la llei del referèndum com qualsevol actes preparatori, la Justícia ho va prohibir judicialment. La Generalitat no podia utilitzar fons públics per a una votació il·legal però, no obstant això, el Jutjat d’Instrucció número 13, en base a les tesis investigadores de la Guàrdia Civil, manté que hi ha hagut una malversació de fons.

Darrere dels 6,3 milions d’euros

A priori, la Fiscalia la xifra en 6,3 milions d’euros tot i que els investigadors estan encara analitzant els comptes, contractes i subvencions per fixar la quantitat que s’ha desviat per aquesta finalitat.

El magistrat va darrere de cada detall. Per aquest motiu també reclama a Hisenda que esbrini el que van costar els actes d’obertura i cloenda el dia del referèndum; o el personal empleat per dur a terme la votació. De la mateixa manera requereix perquè recapti la informació corresponent a contractes de publicitat i campanyes de difusió (al voltant d’una desena de contractes); així com un informe justificatiu respecte d’una campanya institucional que fomenta la participació del referèndum

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 171
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
Ofertas Depilación Láser