Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El nou pla de Torrent per a facilitar la investidura de Puigdemont

Comparteix
0Shares

A poques hores per a la data fixada de la primera sessió d’investidura de la XII legislatura catalana segueix la incertesa sobre el que pot deparar el ple, davant la gran incògnita de la situació de Carles Puigdemont, el candidat proposat pel president del Parlament, Roger Torrent.

I és precisament Torrent qui acapara també la resta dels focus de l’atípica sessió, després que el Tribunal Constitucional recollís el guant del Govern central i imposés mesures cautelars davant d’una possible investidura de Puigdemont: que estigui present a la cambra -prohibint expressament la via telemàtica o delegada- i que rebi autorització judicial.

Traslladar la responsabilitat al ple

Després d’una jornada d’intenses negociacions entre JxCat, ERC i CUP segueix sense transcendir com pensa procedir el president de l’hemicicle català, tot i que agafa força la possibilitat que es decanti per delegar als diputats del ple la decisió de mantenir o ajornar la investidura del candidat Carles Puigdemont.

En aquest sentit, per intentar evitar que se li obri una causa judicial, encara que sense garanties d’aconseguir-, Torrent podria mantenir la convocatòria del ple, iniciar la sessió constatant que Puigdemont no ha pogut acudir a l’hemicicle i traslladar al ple de la cambra la decisió d’acceptar o no la celebració de la investidura, permetent que el candidat delegui el seu discurs en un altre diputat del seu grup, JxCat.

Les fonts consultades donen per fet que aquesta hipòtesi de traspassar al “ple sobirà” la decisió de tirar endavant o no la sessió d’investidura implicaria una cadena de peticions de reconsideració per part de Ciutadans, el PSC i el PP català.

Malgrat que aquesta opció de traslladar al ple la responsabilitat d’una decisió comprometedora ja la va emprar la seva antecessora en el càrrec, Carme Forcadell, Torrent i el seu grup, ERC, podrien decantar-se per aquesta fórmula, davant la pressió de Junts per Catalunya i la CUP . Els vots a favor de la majoria independentista n’hi hauria prou perquè prosperés la decisió de seguir endavant amb la investidura a distància de Puigdemont, sobre la qual els lletrats del Parlament ja es van pronunciar en contra.

Un candidat alternatiu

JxCat es resisteix encara públicament a posar sobre la taula la possibilitat de buscar un relleu a Puigdemont com a candidat a la investidura, encara que en privat algunes veus del grup i del PDeCAT ja estudien aquest escenari en cas de bloqueig. Els noms de Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Elsa Artadi són esmentats amb la boca petita per alguns dirigents com a última alternativa per evitar noves eleccions.

Altres veus suggereixen fins i tot la possibilitat que un d’aquests noms alternatius sigui investit president i, tot seguit, situï a Puigdemont en el seu Govern, amb un càrrec destacat -com conseller en cap-, en un gest -a la llarga potser més simbòlic que pràctic- per reivindicar la seva “legitimitat” com a cap del Govern català.

Desconvocar el ple i obrir nova ronda de consultes

Per la seva banda, les forces constitucionalistes pressionen Torrent perquè desconvoqui el ple de demà i obri una nova ronda de consultes parlamentàries per acabar proposant a un candidat a la investidura que no sigui Puigdemont.

Desconvocar o ajornar per endavant el ple seria una manera d’esquivar problemes legals, en frenar en sec la investidura de Puigdemont, si bé de les declaracions d’aquest dilluns del portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, en què cridava a mantenir-se “ferms” davant al “ferotge embat” de l’Estat, resten opcions a aquesta hipòtesi.

Aixecar la sessió a l’espera de la resolució del TC

Una altra possibilitat que a priori tampoc comportaria riscos judicials seria permetre que arrenqués el ple fixat a les 15.00 hores, exposar la situació generada arran de l’acord adoptat pel TC i obrir un torn d’intervencions entre els portaveus parlamentaris.

Un cop s’haguessin posicionat els grups, Torrent podria aixecar la sessió sense arribar a desenvolupar el debat d’investidura, a l’espera que el TC es pronunciï definitivament, i no mitjançant una mesura cautelar, sobre la candidatura d’Puigdemont.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari