Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Duríssim article d’un diari argentí sobre la manca de divisió de poders a Espanya

Comparteix
0Shares

En un article d’un dels diaris més importants de la república Argentina, el diari Clarín fa referència fa referència a la manca de divisió de poders a l’estat espanyol, cita l’exemple de la possible detenció de Carles Puigdemont i les innecessàries declaracions del jutge Llarena.

Text íntegre de la notícia

Catalunya i una pregunta clau: ¿Que passaria si dimarts Carles Puigdemont assisteix a la seva investidura?

El fiscal i magistrat José Antonio Martín Pallín va explicar a Clarín l’escenari davant d’una eventual aparició de l’expresident català al Parlament la setmana que ve.

Plou a Barcelona, ​​fa fred i el cel és d’un gris opac. Com l’aire que es respira aquí davant la incertesa de no saber quan Catalunya tornarà a tenir un govern propi.

Des d’octubre, els catalans viuen sota la intervenció del govern nacional. El cap de govern espanyol Mariano Rajoy va prometre retirar d’aquesta autonomia “desobedient”, que es va atrevir a declarar la independència, després que el Parlament sorgit de les eleccions del 21 de desembre nomenés un nou president. La data prevista per fer-ho seria el dimarts 30 de gener a les tres de la tarda.

No obstant això, al desconcert de no saber si tornarà de la seva autoexili belga Carles Puigdemont, l’expresident destituït i únic candidat fins ara a ser investit de nou pel Parlament català, se suma la decisió del govern de Rajoy d’avançar amb el recurs d’ impugnació de Puigdemont. El govern espanyol pretén evitar que dimarts es celebri el debat de la seva investidura com a nou president de la Generalitat de Catalunya.

I mentre la impugnació, rebutjada pel Consell d’Estat, avança, per primera vegada en la història d’Espanya, cap al Tribunal Constitucional, el Ministeri de l’Interior controla les fronteres i els edificis públics catalans fins al ridícul de revisar les clavegueres del Parlament per evitar la presència física de l’expresident català.

“Si Puigdemont arribés fins a dins del que nosaltres anomenem l’hemicicle de la sala de sessions, no podria ser detingut allà”, confirma a Clarín en una entrevista exclusiva José Antonio Martín Pallín, fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem espanyol.

¿Puigdemont no podria ser detingut dins del Parlament?

-Si està dins del que nosaltres anomenem l’hemicicle, aquí no pot entrar la força pública. Ni Guàrdia Civil ni policia ni Mossos d’Esquadra. Només poden ingressar amb autorització del president del Parlament. Llavors si es dóna aquesta circumstància, s’hauria de celebrar aquesta sessió d’investidura, presumiblement Puigdemont sortiria electe i, com no es quedarà a viure dins de l’hemicicle, haurà de sortir d’allà. I veurem si en aquesta instància judicial d’interferències polítiques, continua actuant o acorda una treva legal fins que se celebri el judici pels delictes dels quals se l’acusen.

Hi ha juristes que posen en dubte la legalitat d’empresonar Puigdemont.

A meu parer, no hi ha cap raó que autoritzi a la nostra llei processal per a posar-lo a la presó. Com vam entendre molts a Espanya, tots els (ex membres del govern de la Generalitat) que són a la presó haurien d’estar en llibertat perquè així ho mana la llei i després, quan se celebri el judici, si és que es manté l’acusació, es veurà quina és la decisió que prengui el tribunal. La presó provisional no pot ser una pena anticipada.

Però d’acord a com està procedint la Justícia espanyola, podrien portar-li a la presó a les portes del Parlament?

-Sembla el més lògic. Ho han confirmat les dues últimes resolucions del jutge instructor, que s’ha permès donar consells a un òrgan legislatiu (Parlament català) sobre si ha d’autoritzar o no el vot delegat (dels diputats electes que estan a Brussel·les amb Puigdemont) i després ha fet un joc al marge de la legalitat amb l’ordre de detenció i lliurament europea quan Puigdemont estava a Copenhaguen. Un jutge es regeix pel principi de legalitat. No ha de “caminar” calculant.

-És legítim el que va fer el jutge Pablo Llarena, qui no va reactivar l’ordre de detenció de Puigdemont a Dinamarca basant-se en una interpretació seva d’una possible estratègia de l’expresident per ser detingut i poder ser investit des de la presó?

-En el dret penal no caben les elucubracions sinó les realitats. És incomprensible. El jutge va haver de abstenir-se de fer aquests comentaris que no fan més que posar en relleu que hi ha una ingerència que trenca el principi de divisió de poders, del judicial en el legislatiu i fins i tot en l’executiu.

Aquests possibles desencerts del jutge, ¿obririen escletxes perquè davant de qualsevol tipus de detenció hagi recursos que l’anul·lin?

-Hi ha una circumstància excepcional i és que el jutge és un delegat del Tribunal Suprem i el Tribunal Suprem va decidir ja en el cas d’Oriol Junqueras (vicepresident català que està detingut amb presó preventiva des de novembre de l’any passat acusat dels mateixos càrrecs que pesen sobre Puigdemont) que no procedia la llibertat. Les opcions d’un recurs davant del Tribunal Suprem són escasses. Potser podria procedir un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional però no m’atreveixo a vaticinar. No hi ha una altra via.

Quines són les possibilitats reals que la setmana que ve Catalunya tingui finalment un president?

-Tal com s’estan desenvolupant els esdeveniments, hi ha dubtes. L’únic que tinc clar és que no pot ser possible tot el que no sigui una investidura presencial amb possibilitat de debat, rèpliques i contrarèpliques. Això és contrari a la institució pròpia d’investidura d’un Parlament.

Fuente Diario Clarín

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari