Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]Sáenz de Santamaría: Torrent no pot proposar a Puigdemont com a candidat, perquè en el moment que trepitgi Espanya serà detingut.

0Shares

La vicepresidenta espanyola Soraya Saénz de Santamaría ha anunciat que el govern de l’Estat vol impugnar davant del Tribunal Constitucional la candidatura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. En aquest sentit, ha demanat al Consell d’Estat una informe per engegar la maquinària el més aviat possible.

La vicepresidenta ha explicat que Mariano Rajoy ja ha firmat la petició per demanar un informe al Consell d’Estat per impugnar la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, en què proposa formalment Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat. “Això portaria suspensió d’aquesta decisió”, ha assegurat. Una impugnació que interposarien aquest divendres mateix si és possible.

Per la segona de l’executiu espanyol, la decisió es fonamenta és que “l’estat jurídic actual és incompatible” amb la compareixença personal de Puigdemont a la cambra,per l’ordre de detenció que té a l’Estat.

“La situació jurídica de Puigdemont li impedeix ser present a la investidura, perquè en el moment que trepitgi Espanya serà detingut.”

En aquest sentit, ha lamentat la circumstància “insòlita” que Torrent va haver d’anar a Brussel·les a reunir-se amb Puigdemont i “no en el lloc on es fan aquest tipus de reunions i s’ha convocat a la resta de diputats o portaveus de grups”.

“Torrent pot proposar un altre candidat”

Sáenz de Santamaría ha assegurat que la mesura es refereix exclusivament a Carles Puigdemont, però que Roger Torrent pot proposar un altre candidat:

“El que estem dient és que Torrent no pot proposar a Puigdemont com a candidat, però sí pot proposar un altre candidat. Si ell proposa un candidat que pugui dur a terme la investidura, cap problema, això és una altra cosa.”

En aquest sentit, ha fet una advertència al president del Parlament:

“Espero que l’inici del senyor Torrent sigui no acatar les decisions dels tribunals”.

El govern espanyol també ha demanat una “consulta potestativa” al consell d’estat sobre “alguns extrems que es discuteixen al Parlament de Catalunya”, entre ells que dictamini si un candidat pot ser investit sense ser present al Parlament i sobre la hipotètica acceptació del vot delegat dels diputats que són fora del territori nacional.

“Dues peticions d’informes del Consell d’Estat: primer per impugnar la resolució de Torrrent a la proposta de Puigdemont. Això portaria la suspensió d’aquesta decisió”.

Soraya Sáenz de Santamaría ha justificat que el govern espanyol utilitza “els instruments legals per garantir la llei, i que tots els diputats vegin garantits els seus drets.”

Unes declaracions que ha fet en una roda de premsa a la Moncloa que ha convocat per sorpresa i anunciat amb només una hora d’antelació, on la vicepresidenta espanyola només avançava que explicarien les “últimes decisions que han pres per garantir el compliment de la legalitat a Catalunya”.

Comentaris
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari