Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Zoido ha lamentat els ferits, però ha atribuït la totalitat de la violència als concentrats davant els col·legis electorals

Comparteix
0Shares

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, compareix aquest dijous al matí al Senat per donar explicacions de l’actuació policial a Catalunya durant l’1 d’octubre. En la seva primera intervenció, Zoido ha afirmat que l’operatiu es va muntar per fer front a “un dels moments més greus que ha viscut la nostra democràcia”, que va posar en perill “la sobirania nacional i la integritat d’Espanya”:

“Això ho va fer a Catalunya l’anterior govern de la Generalitat sense cap mena de pudor. I davant d’aquest gravíssim desafiament i aquesta amenaça a la democràcia, a l’estat de dret i als drets i llibertats de tots els espanyols, especialment dels catalans, per part d’un govern irresponsable, calia respondre amb tota la fermesa que atorga l’escrupulós compliment de la Constitució, l’Estatut de Catalunya i la resta d’ordenament jurídic.”

“De manera clandestina”

Zoido ha fet una lectura exhaustiva de les actuacions de jutjats i de la fiscalia prèvies a l’1 d’octubre, i ha fet un relat força detallat del que va passar el 20 de setembre a la conselleria d’Economia.

El ministre de l’Interior ha assegurat que la comissió judicial que estava fent el registre a la conselleria va haver de marxar pel terrat “de manera clandestina”, i que els guàrdies civils també “van patir l’assetjament dels congregats”, i no van poder marxar fins l’endemà al matí:

“Després del que acabo de descriure, algú pot pensar que el comportament que hi havia allà, a la seu de la conselleria d’Economia, era una concentració pacífica?”

“Legítima, professional i proporcionada”

El ministre ha assegurat que els Mossos van participar en la coordinació prèvia per impedir el referèndum, i que el major d’aquest cos va assegurar que estaven assumint la seva part. Segons Zoido, aquesta part comportava precintar els col·legis electorals i cuidar-se que no s’hi pogués celebrar el referèndum, i no ho van fer.

Pel que fa a l’actuació el mateix dia del referèndum, Zoido ha assegurat que l’únic objectiu dels operatius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil va ser entrar als col·legis per endur-se urnes, paperetes i material de votació, però que es van trobar col·legis amb centenars i fins i tot milers de persones organitzades premeditadament per impedir-los el pas:

“Ho vull ressaltar: en cap cas l’actuació policial va tenir com a objectiu els votants ni als ciutadans que hi havia. Vull ser molt clar: no dic que tots els que hi havia als col·legis fossin radicals. Hi havia molts ciutadans pacífics, però sí que dic que entre aquelles persones pacífiques que anaven amb bona fe a votar, es van infiltrar molts radicals que estaven perfectament organitzats i coordinats.”

Segons Zoido, l’actuació de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional durant el referèndum va ser “legítima, professional i proporcionada”. Encara més, ha assegurat que va ser “exemplar” i que així ho ha reconegut la fiscalia de Barcelona.

87 milions d’euros

Segons ha dit Zoido, el cost del dispositiu policial desplaçat a Catalunya per impedir el referèndum i combatre l’independentisme ha estat de 87 milions d’euros. També ha assegurat que el total d’agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional desplaçats expressament van ser 6.000.

El ministre ha dit que és un “alt cost que hem de pagar entre tots els espanyols”, però, un cop més, ha atribuit la responsabilitat únicament al govern de la Generalitat.

A petició de Bildu i el PSOE

Segons informa TV3, el ministre ha dit que intervé a petició pròpia, en una sessió extraordinària de la comissió d’Interior de la cambra alta, però anteriorment havien reclamat la seva compareixença el grup socialista i Bildu.

Entre les incògnites de l’operació de l’1-O fins ara hi havia les xifres del desplegament d’efectius. Alguns mitjans havien apuntat que havien estat més de 10.000 agents. Molts es van traslladar des diferents punts de l’estat espanyol a Catalunya. I la seva estada es va allargar, en alguns casos, tres mesos.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Juanjo Juanjo

    Aquest senyor ni te vergonya ni la coneix.
    Després de vore tots pels videos la brutal repressió de la seva policia al seu mando no se,l ocurreix altra cosa que culpar a les victimes.
    No cal paraules. L,historia el nomenara com es mereix, el ministre mentider d,un govern criminal i feixiste. Goebels a l,estil ñ.
    Esperpèntic.

Deixa un comentari