Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA] Així serà la nova taula del parlament de Catalunya

Comparteix
260Shares

La XII Legislatura comença a caminar aquest dimecres, la taula es conforma amb tres votacions: la del president de la cambra, que recaurà en el jove diputat d’Esquerra Republicana Roger Torrent, la de les vicepresidències i la de les quatre secretaries.

La Taula estarà formada, si tot acaba segons es preveu i si la votació és conforme a les majories parlamentàries previstes, per Roger Torrent de president, Josep Costa de Junts per Catalunya de vicepresident primer i José María Espejo-Saavedra de vicepresident segon; el sabadellenc Joan García de Ciutadans de secretari primer, Eusebi Campdepadrós de Junts per Catalunya de secretari segon, Alba Vergés d’ERC de secretària tercera i el socialista David Pérez de secretari quart. Només repeteixen en l’òrgan de govern de la cambra Mirall-Saavedra, amb el mateix càrrec, i David Pérez, que va ser secretari segon i passa a ser quart en aquesta ocasió.

La Mesa d’Edat -instruida pel lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, i pel secretari general de la càmera, Xavier Muro- està formada pel diputat més gran i els dos més joves. Són els encarregats de dirigir el ple de constitució del Parlament i en aquest cas està integrada només per diputats d’ERC: Ernest Maragall (75 anys) i per Gerard Gómez del Moral (28 anys) i Rut Ribas (27 anys) com a parlamentaris més joves . Gómez del Moral ja va estar a la Mesa d’Edat en la passada legislatura al costat de Joan Giner i Julià de Jodar i va entrar al Parlament en aquesta legislatura in extremis gràcies a la renúncia de l’exconseller de Justícia, Carles Mundó.

La Taula tindrà majoria sobiranista i és clau perquè regula i regeix els debats al Parlament. Va ser la Mesa qui va acceptar canviar l’ordre del dia i debatre i tramitar les lleis del referèndum i la de transitorietat jurídica els passats 6 i 7 de setembre. Per això els constitucionalistes han intentat que la presidència no recaigui en un diputat sobiranista.

“Roger Torrent serà un gran president de la cambra. És una persona molt preparada i crec que la joventut la suplirà amb l’experiència “, afirmava aquest dimecres al matí en declaracions als mitjans la seva antecessora, Carme Forcadell, que va renunciar a repetir com a presidenta de la Taula en estar encausada pel 1- O. Va demanar que ocupés aquest lloc algú lliure de processos judicials i encara que va sonar el nom d’Ernest Maragall, serà finalment l’alcalde de Sarrià de Ter qui ocupi aquest lloc als seus 38 anys. En la passada legislatura va demanar el vot secret per a la votació del 27-O de la declaració d’independència i així poder sortejar una persecució judicial als diputats que van votar a favor.

Per la seva banda, Ciutadans insistia aquest dimecres a la seva pressió a Podem. “Intentarem fins a l’últim moment convèncer Podem”, insistia aquest dimecres al matí Carlos Carrizosa, portaveu del grup taronja. Aquest dimarts van fer un últim intent conjunt amb el PP per intentar que Mirall-Saavedra sigui president de l’hemicicle català.

Les votacions es fan de forma nominal, apuntant en una papereta el nom del diputat que es tria per a cada lloc. A la primera votació es tria el president, que ha de sumar majoria absoluta (68 vots) en el primer escrutini o majoria simple en el segon. En cas d’empat, es repeteix la votació i en la tercera ronda, es si torna a haver empat surt elegit el diputat del partit més votat en les eleccions. Aquesta era la fórmula de Ciutadans perquè Mirall-Saavedra obtingués la presidència de la cambra, ja que els sobiranistes sumen només 65 escons en no poder votar els cinc diputats electes, amb Puigdemont al capdavant, que estan a Brussel·les. El bloc constitucionalista podia arribar a 65 escons si comptava amb el suport dels comuns, que s’han negat a “adulterar” les majories, que veuen alterades pels processos judicials.

Segons informa La Vanguardia, Els que sí que tindran vot delegat aquest dimecres són Oriol Junqueras, que el delega en Marta Rovira, i Joaquim Forn i Jordi Sànchez, que l’han confiat a Jordi Turull.

Comentaris
Comparteix
260Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari