Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Aquells anys en què Millet es cartejava amb Aznar: “Te agradezco la colaboración y apoyo que has ofrecido al Palau”

Comparteix
422Shares

L’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet ha estat aquest dilluns condemnat a 9 anys i 8 mesos de presó per l’Audiència de Barcelona per l’espoli de l’entitat musical entre els anys 2000 i 2009. Millet i la resta de condemnats van utilitzar al Palau en un entramat que permetia el cobrament de “comissions il·legals” .

Però Millet no només va forjar una estreta relació amb l’antiga Convergència, sinó que també va aconseguir sucoses subvencions per part del Govern d’Espanya en l’època del Govern de José María Aznar, que van arribar als 14,5 milions d’euros. Una relació d’amistat entre Millet i l’expresident del Govern alimentada en sopars a Menorca i acreditada en nombroses cartes.

El 27 de març de 2017 el diari Crític publicava algunes d’aquestes missives i altres entre Millet i destacats dirigents del PP com l’exministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, o José María Michavila. Aquest mateix dia, un testimoni es va referir per primera vegada en el judici del ‘cas Palau’ a la relació entre Millet, Aznar i l’Institut Catalunya Futur, la branca catalana de FAES.

Una d’aquestes cartes de Millet a Aznar, datada el 2 de març de 2004, mostrava un agraïment gairebé reverencial: “El motiu d’aquestes línies és agrair-te la col·laboració i suport que has ofert al Palau de la Música Catalana, durant la teva etapa com a President del Govern. Sens dubte, la teva sensibilitat cap als nostres projectes ha ajudat a la realització de les obres, que permetran que el Palau sigui una sala encara més competitiva en un futur pròxim “.

Sopars estiuenques a Menorca

Tal era la relació d’amistat entre Millet i Aznar que van arribar a compartir sopars d’estiu a la residència de la dona del primer a Fornells (Menorca). “Seria, per la meva dona i per a mi, un plaer que, tal com vam fer l’any passat, volguéssiu tornar a compartir una vetllada amb nosaltres”, li escrivia Millet a Aznar al juliol de 2003. També l’expresident del Govern va anar a visitar a diverses ocasions les obres d’expansió del Palau a Barcelona.

El principal interès de Millet a aquest Govern d’Espanya no era altre que el d’assegurar subvencions a la institució. Per això, la seva tasca de relacions va ser implacable i comença a llaurar anys abans. Així ho testifiquen cartes a Jorge Fernández Díaz, que el 1996 era secretari d’Estat per a les Administracions Públiques, o José María Michavila, llavors secretari d’Estat de Relacions amb les Corts que arribaria a ministre de Justícia amb Aznar.

La “branca” catalana de FAES

L’aproximació de Millet al PP va tenir el seu punt culminant el 2003, quan el president del Palau va acceptar la proposta de Josep Piqué, llavors ministre d’Indústria i líder del PP català, per formar part del Consell Assessor de l’Institut Catalunya Futur, la branca catalana de FAES. L’objectiu del PP català era aconseguir un perfil propi en el territori i captar persones moderades de l’entorn del nacionalisme català en l’última etapa de Pujol.

Totes aquestes gestions de Millet per aproximar-se al PP van fer efecte i el Ministeri de Cultura es va convertir en la principal font de finançament de les obres del Palau, aportant gairebé la totalitat dels diners públics que van permetre executar-les. Un total de 14,5 milions. La quantitat restant provenia de les aportacions del Departament de Cultura, de l’Incasòl i de la Diputació de Barcelona. El finançament es va completar amb donacions provinents d’ens privats i particulars i de recaptacions mitjançant la campanya de restauració de l’orgue del Palau, a la qual van posar diners, entre d’altres, Ferrovial.

Comentaris
Comparteix
422Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari