Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El TC podria suspendre la investidura a distància abans que es votés a Puigdemont

Comparteix
0Shares

L’independentisme debat sobre la que és ara la seva màxima prioritat: tractar d’investir distància al candidat de Junts per Catalunya (JxCAT), Carles Puigdemont. Una possibilitat que el Govern de Mariano Rajoy ja ha anunciat que intentarà evitar de totes les maneres possibles, convençut que el reglament del Parlament no ho permet (els lletrats es pronunciaran el dilluns, probablement en aquest sentit), al·legant que el candidat a la Presidència de la Generalitat ha d’estar sempre present a la cambra per presentar el seu programa de govern.

Tot i que els experts no es posen d’acord, alguns creuen que la impugnació, i la posterior suspensió per part del TC, es podria fer de forma exprés durant la pròpia celebració del ple, per tal d’evitar que Puigdemont fos investit i posteriorment el seu nomenament suspès pel TC, el que obriria un escenari més incert.

JxCAT ja ha anunciat que no revelarà com intervindria Puigdemont, el que pot dificultar el recurs al TC previ a la investidura. El Govern assegura que recorrerà però tampoc sense aclarir com.

No obstant això, pot haver dificultats. JxCat ja ha deixat clar que no té intenció de revelar de quina manera tractaria de dur a terme aquesta investidura. És a dir, si per exemple impulsaria una via telemàtica o Puigdemont es presentaria a través d’un text que llegiria un altre diputat. Sembla clar que si l’independentisme arribés a un acord per investir Puigdemont, tractaria de no ensenyar les cartes fins al mateix moment del ple. Cal recordar que a més aspira a tenir la majoria a la Mesa, l’òrgan que en última instància és el que decideix.

Aquesta manca de concreció podria complicar una possible impugnació del debat d’investidura prèviament al fet que aquest se celebrés i obligaria a suspendre la hipotètica investidura d’Puigdemont després que fos votat i, per tant, nomenat. Es tracta d’una situació insòlita i que els experts veuen improbable (encara que no impossible), de manera que la política catalana es trobaria amb un president investit però al seu torn suspès, el que obriria noves incògnites i incerteses.

“Una impugnació de la convocatòria del ple o l’ordre del dia seria difícil perquè tindria un caràcter preventiu”, assegura la professora de Dret Constitucional de la UB, Algèria Queralt, qui no obstant això no tanca la porta, ni de bon tros, a aquesta possibilitat . “Sí seria possible si el Govern al·lega que el ple, en tant que tracta d’investir Puigdemont, que segueix sense renunciar a la via unilateral, aprofundiria en la intenció de seguir incomplint les resolucions del TC”, subratlla la professora.

Per Queralt, també cal una altra possibilitat prèvia a la celebració del ple, que passaria per que els grups contraris a la investidura telemàtica presentessin un recurs d’empara davant del TC al·legant que es podrien vulnerar els seus drets fonamentals i que podria provocar una suspensió cautela del ple . És la via que Cs, PSC i PP ja van triar aquesta via diverses vegades en la passada legislatura.

Comentaris
Comparteix
0Shares

One Comment

  1. pere plans pere plans

    El TC de 1980, es a dir el mateix d’avui, va permetre que en Tarradellas, vinguès a Espanya com a President de la Generalitat, nombrat a l’exili l’any 1954. No hi ha absolutament cap diferència, l’any 1980 es va considerar legal el nomenament de Tarradellas fet a França, no veig la diferència per enlloc, a no ser que fem una altra tupinada. En qualsevol cas, trobo extrany que ningú hagi fet el simil entre els dos casos.

Deixa un comentari