Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Un “curiós” informe de Defensa conclou que Rússia intenta desestabilitzar Catalunya per perjudicar Espanya

Comparteix
0Shares

L’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics (IEEE), que depèn del Ministeri de Defensa, ha elaborat un informe, Anàlisi de tendències geopolítiques a escala global, en el qual assenyala la ingerència russa a Catalunya com un intent per desestabilitzar Espanya com a membre de l’OTAN, avança el diari el Món. El document, publicat aquesta setmana, ha estat elaborat per Josep Baqués Quesada, professor de la Universitat de Barcelona.

En l’apartat de ‘impacte de les dinàmiques geopolítiques a Espanya’, Baqués conclou que els interessos de Rússia a l’Estat espanyol no van tan lluny com els de la Xina, que a través del mercat busca aterrar i controlar parts de les nacionals del país amb fortes inversions. No obstant això, Baqués conclou que el Kremlin “està aprofitant el repte català per desestabilitzar, emprant per a això una política destinada a generar confusió des de les xarxes socials, en una línia similar a la utilitzada per influir en les xarxes socials”. A més, equipara l’estratègia a la usada en les últimes eleccions presidencials dels Estats Units.

L’IEEE apunta que s’usa una estratègia similar a la de les eleccions presidencials dels EUA de 2016

Però resta improtancia a l’assumpte: “Moscou no té interès específic a Espanya, ja que queda massa lluny de la seva àrea d’influència”, assenyala el document, que recorda que ni tan sols depenem del gas rus a diferència d’altres països del nord d’Europa. “Moscou aspira a fomentar les desavinences a Catalunya per d’aquesta manera debilitar un Estat membre de l’OTAN”, conclou. A més, vaticina que això pot passar en el futur en altres estats membre de la Unió Europea.

L’IEEE és un “think tank” del ministeri de Defensa especialitzat en temes de seguretat nacional i geopolítica.

El més curiós de l’informe és que d’una banda afirma la ingerència Russa per desestabilitzar Espanya i d’altra banda resta importància al tema afirmant que a Rússia no li interessa el conflicte Catalan perquè està lluny de la seva àrea d’influència.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari