Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Es desploma l’última possibilitat d’Albiol de tenir grup parlamentari propi

Comparteix
0Shares

El PP de Catalunya buscava la possibilitat de configurar un grup parlamentari propi al Parlament i no quedar relegat al Grup Mixt, com a conseqüència dels pobres resultats electorals que va recollir el passat 21-D. El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, així ho ha confirmat aquest mateix dijous en declaracions a Catalunya Ràdio, però la formació encapçalada per Xavier García Albiol ho té complicat davant la negativa primer del PSC i després de Cs.

La líder de la formació taronja, Inés Arrimadas, ha assenyalat aquest dijous en roda de premsa al Parlament que el seu partit farà tot el que pugui perquè el PP tingui la mateixa capacitat d’iniciativa i d’intervenció que la resta de grups parlamentaris de la càmera, però ha assenyalat clarament que la solució per als populars passa pel subgrup parlamentari dins el Mixt, no per la cessió d’un escó, tal com pretenen els populars.

De fet, a la reclamació de Millo s’havia unit la del coordinador general del PP, que havia reclamat “generositat” al partit de Arrimadas recordant-li la cessió que en el seu dia van fer els populars a la Mesa del Congrés dels Diputats. Però la líder de la formació taronja a Catalunya ha recordat que el subgrup parlamentari preveu que el PP pugui disposar de tota la capacitat d’iniciativa i de temps d’intervenció que la resta de grups de la cambra.

La solució a la qual apunta Arrimadas ja va ser avançada pel líder de Cs, Albert Rivera, el passat 29 de desembre, quan va recordar al PP que Ciutadans ja va utilitzar quan es va veure abocada a compartir el Grup Mixt amb Solidaritat Catalana per la Independència (SI ), el partit de l’expresident del Barça, Joan Laporta.

El nombre mínim de diputats per poder constituir grup parlamentari és de 5, de manera que la xifra obtinguda pel PP li impossibilitarà l’opció de poder formar-lo. De fet, la formació d’Albiol va recuperar a última hora el quart diputat a costa de Ciutadans, a Tarragona, com a conseqüència del vot exterior que es va realitzar al dia següent de la celebració dels comicis.

Abans de les paraules de Arrimadas, el PPC ja ho hauria provat amb el PSC. Els populars ja haurien explorat “de manera informal” la possibilitat que els d’Iceta els cedissin un dels 17 escons que va obtenir en els comicis catalans. Però els socialistes “no estem per la labor” perquè “el més normal” és que la sol·licitud es dirigeixi “als que els han tret més vots en les passades eleccions”, en referència a Ciutadans, i amb els que més “comparteixen” des d’un punt de vista programàtic.

En el seu article 30, el Reglament del Parlament estableix que en el Grup Mixt es poden constituir subgrups parlamentaris, integrats per un mínim de tres diputats pertanyents a un mateix partit, federació o coalició electoral, amb la finalitat de “facilitar l’ordenació del treball i els tràmits parlamentaris “. Així, “si tots els membres del Grup Mixt són adscrits subgrups parlamentaris, un representant de cada subgrup pot assistir, amb veu i vot, a les reunions de la Junta de Portaveus”, i els subgrups parlamentaris poden exercir “les iniciatives legislatives i subscriure els procediments parlamentaris que pot presentar un grup parlamentari “.

En el cas del Parlament que s’ha de constituir el proper 17 de gener, la CUP també va obtenir quatre diputats, de manera que també compartiria amb el PPC el Grup Mixt. També està previst que els cuperos es configuren en subgrup parlamentari, tret que reclamin també un diputat a ERC, cosa que no està previst de moment.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari