Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Catalunya situa la taxa de trasplantaments en 146,5 per milió d’habitants, una de les més elevades del món.

Comparteix
0Shares

L’any 2017 es van realitzar a Catalunya 1.106 trasplantaments, amb un creixement del 8,8% respecte al 2016. Això situa la taxa d’aquestes intervencions en 146,5 trasplantaments per milió d’habitants, una de les més elevades del món.

Aquestes són algunes de les dades presentades aquest dijous per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que atribueix l’augment, sobretot, a que s’ha arribat al rècord històric en donació d’òrgans de cadàver, amb 333 donants vàlids. El creixement respecte al 2016 ha estat del 5,7% i ara la taxa es situa en 44,1 donants per milió d’habitants.

Aquest augment de donacions s’explica perquè ha crescut molt la donació en asistòlia controlada, és a dir, en malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca. A l’Hospital de Bellvitge hi va haver 53 donants d’aquest tipus i en conjunt 1 de cada 3 donants cadàver vàlids van ser per aquest procés de mort.

L’augment va acompanyat de la disminució de donants vius, que va ser de 138 -9 menys que el 2016. Segons l’OCATT, aquesta reducció, que segueix la tendència dels darrers anys, és lògica degut a l’augment de la donació cadàver. Entre donants vius i donants cadàver el nombre total va arribar als 471.

També ha augmentat el consentiment a la donació. El 86,3% de les famílies dels potencials donants va donar el consentiment a la donació dels òrgans del seu familiar. Entre el 13,7% que s’hi va oposar, una de les causes principals va ser la negativa prèvia del donant (38%), si bé en el 39% dels casos la família no donava cap raó concreta. Un 9% de les famílies al·leguen dubtes sobre la mort encefàlica o la integritat corporal i només un 7% addueixen motius religiosos.

Per òrgans, van augmentar els trasplantaments renals (10,2%), els cardíacs (9,1%), els pulmonars (21,9%) i els pancreàtics (21,4%). Els hepàtics van experimentar una lleugera disminució del 4,2%). Tot això ha permès reduir les llistes d’espera, per bé que a 31 de desembre hi havia 1.015 persones esperant un ronyó, 119 un fetge, 30 un cor, 42 un pulmó i 20 un pàncrees.

Per centres, hi ha molta igualtat en els tres primers llocs: l’Hospital Vall d’Hebron ha estat líder amb 271 trasplantaments, seguit de prop per l’Hospital de Bellvitge amb 252 i l’Hospital Clínic amb 245.

També s’han superat els 900 trasplantaments pediàtrics -a pacients de 18 anys o menys- realitzats a Catalunya des de 1981, any en què es va fer el primer. L’any 2017 es van dur a terme 36 intervencions i gairebé la quarta (7) van ser a partir d’un familiar com a donant viu. Tot i així, a 31 de desembre hi havia 16 nens en llista d’espera per un trasplantament: 3 de ronyó, 9 de fetge, 1 de cor, 2 de pulmó i 1 en espera d’un trasplantament doble de cor i pulmó.

Finalment, l’OCATT destaca l’augment de donacions de teixits i cèl·lules. Concretament es van donar 1.537 còrnies, 185 vàlvules cardíaques, 126 vasos sanguinis, 338 donacions de teixit múscul-esquelètic i 246 de pell. L’OCATT recorda que si un donant ideal d’òrgans pot salvar fins a 8 vides, amb un de teixits es pot millorar la vida de més de 100 persones.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari