Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Titular d’un diari alemany: “Puigdemont torna triomfant i Rajoy té molt a perdre”

Comparteix
3142Shares

Segons informa el diari alemany NTV la tornada de Puigdemont seria triomfant i a Rajoy se li complicarien molt les coses a l’hora de seguir endavant amb la “repressió” a Catalunya.

Text íntegre de la notícia

Puigdemont planeja un retorn triomfant

Carles Puigdemont va acabar al novembre. L’expresident regional català va fugir a Brussel·les la nit anterior a la judicatura espanyola, per no anar a la presó pel referèndum inconstitucional de principis d’octubre. Puigdemont semblava un covard, com algú la pròpia llibertat era més important que Catalunya. Però ara la seva partida sembla un moviment brillant. Ara un retorn triomfal podria ser imminent.

Després de la reelecció poc abans de Nadal, el rebel torna a parlar com a president regional de Catalunya. Els partits separatistes ERC i JuntsxCat van acordar una nova edició de la seva coalició a Barcelona. Si portes a la CUP a l’extrem esquerre al govern, l’antiga aliança seria perfecta. Si és possible amb l’antic cap: En un sopar a Brussel·les havia acordat Puigdemont de nou amb el president fer “informes” als diaris espanyols. I això hauria de provocar a Madrid a tants polítics, un o més, les típiques malediccions espanyoles. De moment, havia acabat la seva orgia d’independència a l’deposar al govern català.

Un retorn Puigdemont hauria de ser el seu malson. L’única pregunta és com fer això. Perquè encara hi ha una ordre d’arrest contra els catalans. Ell ha d’esperar ser arrestat tan aviat passi la frontera. Una idea tramada a Brussel·les: Puigdemont no ve personalment a la investidura, però pot connectar-se a través de Skype. Algú més podria fer el seu discurs. Pot especular que després gaudirà d’immunitat com a primer ministre en funcions. Si això és legalment possible, hi ha dubtes. Especialment perquè altres quatre ministres van anar a Brussel·les amb Puigdemont i altres tres diputats estan empresonats. Faltant aquests vuit vots en les eleccions, Puigdemont ni tan sols podria fer-ho amb la pròpia majoria. No obstant això, va tuitejar ahir a la nit.

La independència segueix sent l’objectiu

Tot sembla tan aventurer que has de preguntar-te si hi ha un altre fons. Fins i tot abans de les eleccions del 21 de desembre, els separatistes van deixar en clar que continuarien perseguint l’objectiu de la independència de Catalunya. Si ara aconsegueixen portar a Puigdemont de tornada a la plataforma del govern, això dóna suport a aquesta intenció i exposa negativament al govern central a Madrid. Perquè esperava que, després de la seva partida, el problema de Catalunya es solucionés per si sol. Al principi es veia així. Els altres membres del govern van acudir a la policia i, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es van mostrar sorprenentment tranquils. La situació semblava haver-se normalitzat, Rajoy creia haver guanyat amb el seu dur curs.

Però el temps estava jugant en contra per als defensors de la independència. Perquè moltes persones a Catalunya consideraven que la severitat del sistema de justícia espanyol era exagerada. Per exemple, l’ex vicepresident regional Oriol Junqueras segueix sota custòdia i empresonat. El fet que el poder judicial hagi actuat amb anterioritat de manera sorprenentment indulgent en altres casos espectaculars no va ajudar. Per tant, als polítics del Partit Popular de Rajoy (Partit Popular, PP) se’ls va permetre sortir de la presó malgrat les serioses denúncies de corrupció i el perill de destruir les proves. Això només va reforçar la sensació que no tots els espanyols són iguals en la cort. Va ser vergonyós quan Espanya va abandonar l’ordre d’arrest internacional contra Puigdemont. no hauria d’haver estat processat per “rebel·lió”

Rajoy té molt a perdre

Si el Parlament català triés novament a Puigdemont com a president regional, seria un triomf per a ell i una catàstrofe per a Rajoy. El cap del govern espanyol no és completament “efectiu”. Va fallar abans de les noves eleccions intentant calmar l’ambient a Catalunya. Uns pocs tons conciliadors i converses simplement no van ser suficients donat l’enjudiciament draconià dels exministres. Ara està una altra vegada en una situació en què té molt a perdre i poc a guanyar. Si Puigdemont fos arrestat i empresonat, encara podria ser un màrtir de la causa catalana. Al final, els separatistes estarien tan enfortits que els nous arguments contra Madrid serien indiscutibles. L’alternativa: Puigdemont seria el president regional. Potser seria encara més suportable per a Rajoy,

La qüestió de Catalunya posa a prova la unitat d’Espanya un cop més. Una cosa està clara: la frustració creixerà, per totes bandes. Si la reconciliació no té èxit, això podria erosionar els llaços realment estrets entre Espanya (residual) i Catalunya. Però si no poden comunicar-se més i millor, llavors la pregunta de per què encara han de viure en un estat espanyol, guanyarà un nou impuls. També dependrà de com reaccionin els polítics responsables. De moment, sembla que Puigdemont és el que està més ben posicionat.

Fuente Diari NTV

Comentaris
Comparteix
3142Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari