Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]Un jutge ordena arxivar la investigació contra els crims franquistes a Euskadi

Comparteix
1465Shares

Cop de porta a l’esperança. Les víctimes de la dictadura franquista que aquest 17 de gener anaven a declarar al jutjat de Bergara es quedaran, finalment, amb les ganes: un simple canvi de jutge ha estat suficient perquè la querella presentada per l’ajuntament d’Elgeta (Guipúscoa) s’estavelli contra el mur de la impunitat. Un parell de setmanes després que una jutgessa suplent decidís obrir una investigació per crims de lesa humanitat, un altre magistrat ha ordenat el seu sobreseïment.

Segons ha pogut confirmar Públic a través de diferents fonts, el jutjat d’Instrucció Número 4 de Bergara ha arxivat les diligències obertes el passat 19 de novembre (i donades a conèixer el 11 de desembre) per la jutgessa Maider Imaz Mendizabal, qui es trobava a l’ capdavant d’aquest tribunal en qualitat de substituta. Fa pocs dies, Imaz va ser novament reemplaçada pel titular d’aquest tribunal, que immediatament va emetre una interlocutòria contrari a qualsevol tipus d’investigació al voltant de 14 casos que havien estat denunciats per l’ajuntament d’Elgeta.

La querella formulada pel consistori d’aquesta localitat guipuscoana incloïa la terrible història de Anttoni Telleria, una veïna que va ser violada pels franquistes quan tenia 14 anys. A més de patir abusos sexuals, la dona va ser obligada a presenciar l’assassinat dels seus pares. Al costat del seu cas, l’ajuntament també va presentar dades sobre els assassinats de dos veïns d’aquest municipi que van morir en camps de concentració nazis, així com l’assassinat de José Vicente Garay, afusellat a sang freda a la porta de la seva caseriu. El seu nét, Alberto Osoro, era un dels testimonis que havia estat citat a declarar el pròxim dia 17 al jutjat de Bergara.

No obstant això, el jutge que ha reprès la titularitat del tribunal ha entès que cap d’aquests casos pot ser jutjat, al·legant -entre altres motius- que la Llei d’amnistia vigent a Espanya impedeix qualsevol tipus d’investigació. El jutge ha dictat el sobreseïment lliure en considerar que no hi ha delimitació possible de la responsabilitat penal i, per tant, aquests fets no poden ser ni investigats ni jutjats.
En aquest context, els advocats que representen a l’ajuntament d’Elgeta ja han formulat un recurs contra aquesta decisió, tot i que fonts municipals consultades per aquest diari van assenyalar que de moment no formularan declaracions al respecte.

Mentrestant, les víctimes que estaven citades a declarar encara no han rebut cap notificació. “Acabo d’obrir la bústia, i de moment no ha arribat res. És la primera notícia que tinc “, va comentar Osoro a Públic.

L’esquerda oberta

En qualsevol cas, l’històric acte de la jutge Imaz ha servit per crear un precedent molt clar: a dia d’avui no hi ha un criteri monolític en l’àmbit judicial sobre la impossibilitat de jutjar els crims del franquisme. La suposada unanimitat que existia en el món judicial al voltant d’aquest assumpte es va trencar a Bergara. Com a mínim durant alguns dies, les víctimes del franquisme van creure que hi havia lloc per a l’esperança. I per la justícia.

Comentaris
Comparteix
1465Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari