Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Cs, PSC i PP rebutgen una possible investidura telemàtica de Puigdemont

Comparteix
317Shares

Els partits catalans contraris a la independència rebutgen de ple la idea que el candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, pugui ser investit president de la Generalitat sense que trepitgi Catalunya. Si el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha ridiculitzat la proposta, en considerar que demostra que Puigdemont “viu a Matrix”, el líder del PSC, Miquel Iceta, s’ha limitat a rebutjar-la per entendre que el president de la Generalitat “ha d’estar a Catalunya “, ha dit. Per la seva banda, el PP ha estat molt contundent a l’hora d’assegurar que farà el possible per evitar qualsevol tipus d’investidura a distància.

Rivera ha manifestat el seu rebuig total a la proposta de JxCAT, que inclou que Puigdemont tornaria a Catalunya un cop investit, perquè fos detingut ja en el càrrec. “Els que no ens hem pres la pastilla no entenem el seu món, el d’una república que no existeix i que pensa que pot governar per Skype o Whatssapp; el nacionalisme xoca amb el principi de realitat “, ha manifestat.

El president de Cs ha insistit que sobre Puigdemont pesen delictes “molt greus” i que, per tant, si torna, ha de ser detingut. Segons la seva opinió, Puigdemont “forma part del passat”, de manera que ha demanat a les forces independentistes que, si arriben a un acord per formar Govern, “acatin les lleis i la Constitució” i proposin un candidat que no estigui imputat.

Iceta creu que el reglament no ho permet

En una línia similar, Iceta també ha rebutjat tota possibilitat d’una investidura “telemàtica o hologràfica” i ha reclamat que el pròxim president de la Generalitat ha d’estar a Catalunya, de manera que “convindria no triar a persones que no puguin exercir amb plenitud la seva responsabilitat “. En roda de premsa a la seu del PSC després de la reunió de la comissió permanent de l’executiva socialista, Iceta ha demanat que el Parlament “desenvolupi les seves funcions en el marc constitucional i estatutari vigent”; ha assegurat que “convindria no triar a persones que no puguin exercir amb plenitud les seves responsabilitats”. Per això, s’ha mostrat “sorprès” que “s’estigui parlant d’un president que no resideixi a Catalunya o de buscar mecanismes per a una investidura o una presidència telemàtica”.

Iceta ha recordat que el reglament de la cambra catalana “no preveu” el vot telemàtic, però “si ho fes, seria per cobrir necessitats puntuals d’un diputat que no es pogués desplaçar, però no per a actes tan rellevants” com una investidura, la presidència de la Generalitat o les sessions de control. “Un president telemàtic ni hologràfic no existeix, ni cap dels mecanismes que s’han suscitat per a la nostra sorpresa. No parlem de coses que no existeixen, no contribuïm a que hi hagi una mena de doble realitat que només existeix en la ment d’alguns “, ha assenyalat.

Tot i que ha deixat clar que la seva intenció és no incidir en el debat que “legítimament” tenen altres grups parlamentaris, en al·lusió a Junts per Catalunya i ERC sobre la possible investidura de Puigdemont, sí que ha advertit: “Catalunya ha de ser governada des del Palau de la Generalitat “. “No seria bo per a Catalunya tenir un president que no resideixi al país. Ja ens sembla una discussió una mica sui generis. Els països són governats per persones que resideixen al país -ha dit-. Convindria una legislatura el més normal possible i que no es veiés hipotecada per processos judicials en curs “.

Preguntat sobre si Puigdemont hauria de tornar a Catalunya, Iceta ha apuntat que “no s’hauria d’haver anat”. “Ha de residir al país. No sé si és un gran titular, però ens veiem obligats a parlar de coses molt estranyes “, ha subratllat.

PP: Possibilitat “surrealista”

Per la seva banda, el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, ha advertit que el seu partit recorrerà “el que calgui recórrer” per evitar qualsevol intent d’investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat de Catalunya, una possibilitat “surrealista” .

Tant si es força una interpretació del Reglament del Parlament autonòmic com si s’aprova una reforma del mateix per a introduir aquesta possibilitat, Maillo ha dit que el seu partit promourà el recurs, perquè “es cometrà una nova il·legalitat”.

“En tots els reglaments s’exigeix ​​la presència de qui serà investit”, ha dit Maillo. “En tots els parlaments normals”, ha insistit el dirigent popular, que ha posat l’accent en la importància de què passi el proper dia 17, data de constitució del Parlament català i d’elecció de la Mesa que dirigirà la vida de la càmera.

Comentaris
Comparteix
317Shares

One Comment

  1. Jose Jose

    El que diguin aquesta colla ni cas

Deixa un comentari