Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]Montoro congela 4.200 milions de les comunitats autònomes

Comparteix
0Shares

El context polític a Catalunya és el gran front obert del govern espanyol, però està condicionant, també, un altre tema urgent: l’aprovació dels pressupostos d’aquest any. El ministre Cristóbal Montoro ha volgut enviar el missatge que el problema no és només seu.

Aquesta setmana ha comunicat a les comunitats autònomes que prorrogar pressupostos vol dir congelar el finançament i renunciar a la millora prevista, d’uns 4.200 milions d’euros. Això vol dir retallar 800 milions a Andalusia, 780 a Catalunya, 570 a Madrid… Des de la Generalitat, fonts del Departament d’Economia asseguren que la decisió no té cap sentit, perquè, a més, representa transferir encara menys diners dels que van arribar el 2017, uns 125 milions d’euros menys.

Les comunitats més bel·ligerants amb la decisió notificada per Hisenda són el País Valencià i les Balears, que perdrien 353 i 67 milions d’euros respectivament. Acusen Cristóbal Montoro de “xantatge”. Interpreten que és la manera d’intentar forçar partits com el PSOE a donar suport als pressupostos del 2018, ara que l’ajuda del PNB s’ha complicat pel moment polític a Catalunya. Així de crítica ha estat Francina Armengol, presidenta illes Balears:

“És una actitud totalment impròpia per part del govern de Mariano Rajoy i del ministre Montoro, una vegada més. Aquest xantatge és la seva forma de fer política.”

La presidenta assegura que les Illes Balears han complert les previsions pressupostàries i afirma que aplicaran els pressupostos que tenen aprovats, molt necessaris per donar millors serveis. Dimarts es reuniran amb Montoro i exigiran els 67 milions pendents i el règim fiscal de les Balears, una reivindicació històrica pendent també de desenvolupar. Armengol ha contestat la portaveu del PP de les Balears, que ahir va justificar que les retallades eren per la falta de suport als pressupostos generals.

“Són diners de les Illes Balears, que han pagat els ciutadans d’aquí, i nosaltres lluitarem perquè s’inverteixin en aquesta comunitat autònoma”.

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, també va qualificar aquest dijous de “xantatge” la decisió del Ministeri d’Hisenda. De fet, les comunitats autònomes no governades pel Partit Popular han protestat perquè consideren que la congelació dels fons posa en perill els pressupostos del 2018, perquè ja s’han elaborat tenint en compte uns diners que, de moment, no arribaran.

Pendents dels comptes del 2018

Com que encara no hi ha pressupostos, el govern no ha fet la tradicional pròrroga de l’impost sobre el patrimoni. Encara hi és a temps de rectificar, perquè l’impost d’aquest exercici no es liquida fins a l’abril del 2019, però, de moment, no es pot comptar amb aquests diners. És un impost cedit a les comunitats autònomes, que en el cas de Catalunya representa uns ingressos aproximats de 500 milions d’euros.

Comentaris
Comparteix
0Shares

One Comment

  1. Anònim Anònim

    Clar se han pulit la guardiola del avis es tenen que continuar omplint sobres quina merda de pais

Deixa un comentari