Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La Comunitat Autònoma de les Balears diu prou: La presidenta acusa Montoro de xantatge

Comparteix
0Shares

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, abordarà dimarts que ve la retallada de 67 milions d’euros en el finançament per part del Govern central aprofitant una reunió prevista amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, pel règim especial de Balears (REB) . Així ho ha anunciat aquest divendres Armengol, que ha denunciat l ‘ “actitud absolutament impròpia” del Govern, a qui ha acusat de “fer del xantatge seva forma de fer política”.
El PP li diu a Armengol que no demani “cap reunió amb Montoro” i exigeixi a Pedro Sánchez aprovar els pressupostos
Es tracta d’una reunió originalment programada al desembre però que va ser ajornada. Tindrà lloc a la seu del Ministeri a Madrid. Armengol anirà acompanyada de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera.

Malgrat que la reunió estava assenyalada amb motiu de la negociació del nou REB, la presidenta balear ha indicat que no pensen quedar-se “amb la boca tancada” respecte a la reducció dels lliuraments a compte del finançament.

“Evidentment li plantejarem també aquesta nova situació”, ha garantit Armengol, que ha argumentat que aquests 67 milions “són diners que han pagat els ciutadans de les Balears”, de manera que lluitaran “perquè s’inverteixin en aquesta comunitat autònoma”.

Armengol ha assenyalat que les CCAA han “actuat des de la responsabilitat institucional” a l’aprovar el pressupost “en temps i forma, cosa de la qual no ha estat capaç el Govern d’Espanya”. La presidenta ha subratllat que la Constitució Espanyola obliga el Govern a presentar un pressupost abans que acabi l’últim trimestre de l’any.

Així mateix, ha insistit que Balears ha aprovat els seus comptes autonòmics amb les xifres que havia donat el Ministeri i que ara ha canviat “sense ni tan sols reunir el Consell de Política Fiscal i Financera, sense parlar i discutir amb les CCAA i per tant sense el consell i el diàleg que són absolutament necessaris en política “.

Amb tot, la presidenta ha assegurat que el pressupost autonòmic aprovat pel Parlament el passat 21 de desembre s’executarà per continuar amb “polítiques necessàries per als ciutadans”.

RÈGIM ESPECIAL DE BALEARS

A la reunió de dimarts, el Govern espera que el Govern espanyol es pronunciï sobre les propostes de Balears per al nou REB, que inclouen, entre d’altres, un fons d’insularitat i mesures fiscals. Així mateix, Balears defensa que algunes d’aquestes mesures, com el descompte del 75 per cent del vent per a residents, podrien incloure en els pressupostos generals de l’Estat per a 2018.

Precisament, Armengol ha censurat que es tracta d’un altre “incompliment” per part del Govern, que s’havia compromès a acordar el REB abans de finalitzar l’any. “El Govern d’Espanya no ens ha donat una resposta”, ha criticat la presidenta balear.

Una de les qüestions clau és el descompte del 75 per cent en vols interilles i amb la Península, que Balears demana incloure en els PGE de 2018. També és una reivindicació de Canàries, Ceuta i Melilla, ha recordat Armengol.

A la reunió també s’abordaran altres temes com l’estat de la reforma del sistema de finançament autonòmic.

67,3 MILIONS MENYS PER BALEARS

El Govern ja va protestar en un comunicat el passat dimecres a la reducció a les comunitats autònomes en l’aportació del finançament per 2018 respecte a les quantitats que el Ministeri d’Hisenda s’havia compromès al juliol.

En el cas de les Balears es tracta de 67,3 milions d’euros que ja s’han incorporat als pressupostos autonòmics de 2018. Per això, Balears va plantejar la possibilitat de convocar el CPFF per tractar aquesta qüestió amb la resta d’autonomies.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari