Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Documental sobre el Referèndum que fa furor a internet: “El primer dia d’octubre”

Comparteix
1245Shares

El primer dia d’octubre

La ‘Directa’ amb l”Agència UO’ estrena un documental que narra els fets de la jornada del referèndum, amb diversos testimonis a peu de carrer i un recorregut per diferents col·legis electorals.

El documental El primer dia d’octubre, produït per l’equip de la Directa – Agència UO, narra la jornada del referèndum per l’autodeterminació des de la perspectiva de la societat civil i concretament del que va succeir a la ciutat de Barcelona. Testimonis a peu del carrer, persones matineres que protegeixen de nit el seu centre de votació, votants que han patit directament la violència policial i observadors internacionals que expressen la seva indignació per la vulneració de drets que han viscut en pròpia pell. És un retrat de moments diferents que es van viure al carrer: tant d’alegria i celebració, com d’indignació. Més enllà de les imatges de repressió que van inundar les xarxes, el documental tracta d’apropar-se a les motivacions de la gent que va decidir defensar el referèndum amb resistència no-violenta.

El relat comença a les quatre de la matinada a l’escola Concepció, a l’Eixample, on veïns acampen per evitar l’entrada de la policia, i relaten com van ser les preparacions durant les setmanes anteriors. Al moment de l’obertura de la seu electoral ja s’ha omplert la plaça del davant, on s’hi respira una clara expectació. Serà un dia llarg, amb nervis però també festiu, sota la pluja.
Poc després hi ha un gir en l’ambient: som testimoni de l’assalt a l’escola Ramon Llull per part de la policia nacional espanyola. Les imatges són dures i molt violentes. Membres de la mesa electoral expliquen com han viscut l’entrada de la policia a la cacera d’urnes i paperetes. També intervenen testimonis agredits per la policia nacional quan va disparar bales de goma als manifestants i observadors internacionals que no amaguen el seu rebuig.

Les càmeres també passen per l’Hospital de Mar a sentir les persones que han estat ingressades per les seves ferides de cops de porra a l’escola Mediterrània. Amb molta dignitat i encara en estat de xoc, descriuen les escenes de violència viscudes.

Al llarg del dia, ens aturem per diferents punts de votació als districtes de l’Eixample i Sant Martí, on recollim opinions i anècdotes al carrer. Són petites històries amb gent diversa que han participat en un procés defensat des de baix.
Amb la incorporació de fragments d’àudio amb declaracions de les autoritats, s’evidencia l’escletxa entre la realitat viscuda al carrer i la versió “oficial” dels fets. El primer dia d’Octubre vol apropar la celebració d’una jornada històrica amb testimonis directes.

El vídeo incorpora imatges de l’Agència UO, que es va crear per cobrir el referèndum arreu del territori. Hi van participar més de 80 persones de col·lectius, associacions, cooperatives i entitats, o a títol individual.

Fuente:Directa.cat

Comentaris
Comparteix
1245Shares

4 Comments

  1. Dulors Dulors

    Ja seria hora de fe justisia él Pople DE Cataluya

  2. Esperem que el tribunal dels drets humans ens tingui en compte.

  3. Volem justicia pel poble català i desenmascarar l.Estat Espanyol com el que ès un estat corrupte, manipulador i poc democràtic

Deixa un comentari