Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La llista dels ex-polítics espanyols que ara treballen a l’IBEX

Comparteix
1001Shares

Han acabat els anys daurats dels polítics en els consells de l’IBEX? Les cadires de Felipe González, Elena Salgado o Eduardo Zaplana estan ja ocupades per altres directius, però altres exalts càrrecs segueixen en els consells d’administració de les grans cotitzades.

Isabel Tocino

Isabel Tocino (Santander, 1949) figura com a consellera independent d’Enagas des 2014. L’exministra de medi ambient durant el primer govern de José María Aznar (1996-2000) va entrar en l’elèctrica a la vegada que la seva homòloga d’assumptes exteriors, Ana Palacio ; l’antic president del Tribunal de Defensa de la Competència (TDC) Gonzalo Solana, i l’exsecretari general d’indústria, Luis Valero.

Isabel Tocino va sortir de Naturhouse per un conflicte d’interessos amb el seu propietari

Tocino va estar també al consell d’administració de Banc Santander fins a finals de novembre d’aquest any, quan va ser nomenada presidenta del Pastor. A més, va romandre en el d’altres cotitzades, com Naturhouse, empresa que va abandonar aquest mateix any per un xoc d’interessos amb el president, Fèlix Revuelta.

Revuelta va acudir a la justícia per la caiguda del Popular -absorbida pel Santander-, el que deixava a Tocino en una posició incòmoda entra les dues direccions, pel que va prendre partit per l’entitat presidida per Ana Botín.

David Vegara Figueres

David Vegara (Barcelona, ​​1966) va estar lligat als dos governs socialistes. Va ser vocal assessor del departament d’economia durant l’últim govern de Felipe González i va ostentar la secretaria d’estat d’economia de l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Vegara assisteix als consells d’administració de Banc Sabadell des de 2015 i controla el 0’002 de la participació del segon banc català (51.000 accions).

L’exalt càrrec ja va estar en l’òrbita de l’entitat que presideix Josep Oliu, ja que va treballar com a economista al departament d’anàlisi del banc.

Guillermo de la Dehesa

Guillermo de la Dehesa (Madrid, 1941) un conseller IBEX per partida doble. Lligat a Banco Santander i Amadeus, el que va ser secretari d’estat en el primer govern de Felipe González es manté en els dos consells d’administració com a independent.

Guillermo de la Dehesa porta més de 10 anys en el consell d’administració del Santander

De la Devesa està a les ordres de l’entitat financera des de 2002, mentre que a Amadeus ho fa des de 2010. És conseller en altres empreses com Ibersuizas, Unión Fenosa i Telepizza, a més de pertenercer al consell assessor internacional de Goldman Sachs.

Josep Piqué

Josep Piqué (Barcelona, ​​1955) està actualment en el consell d’administració d’AENA -participada al 51% per l’Estat, on va assumir el càrrec a l’octubre, coincidint amb la sortida de Vargas.

La seva relació amb les altes direccions ve de lluny. Piqué, que va ser ministre d’afers exteriors (2000-2002), de ciència (2002-2003) i portaveu del govern d’Aznar (1998-2000), va fitxar per Vueling a 2007 per convertir la companyia de baix cost en la principal aerolínia de l’Aeroport del Prat. També per OHL, el 2013, empresa en la qual va ser conseller delegat.

Aquest últim any s’ha sumat altres dos butaques fora del selectiu: el d’Abengoa (juliol) i el de Seat (gener). Els vincles amb la firma d’automoció es van estrènyer el 2009, quan l’exministre popular va entrar al consell assessor extern de la marca, encara que sense remuneració i sense una implicació directa en la gestió.

Cristina Garmendia

Cristina Garmendia (Sant Sebastià, 1962) forma part del consell d’administració de Gas Natural des de març de 2015, any en què va ser designada com a independent i en el qual va substituir a Felipe González, que no va renovar el seu càrrec com a conseller després de quatre anys – ho va avançar ja a principis de 2014 perquè era “molt avorrit”, però va aguantar fins a 2015 – com a vocal independent de la companyia.

Garmendia va fitxar per Mediaset el 22 de desembre de 2017

Advocada i empresària, Garmendia també està present en el consell d’administració de Mediaset, filial italiana del conglomerat de mitjans fundat per Silvio Berlusconi. Des 2015 presideix la Fundació Cotec i compta amb un full de serveis empreses tecnològiques.

Belén Romana

Belén Romana (Madrid, 1965) va fitxar per Banc Santander a la fi de 2015, quan encara era presidenta de l’entitat semipública Sareb -abans va estar en la direcció general del tesoro-, entitat de la qual va dimitir per poder entrar en el primer banc d’Espanya .

El seu aterratge va generar molt soroll perquè el Santander era, després de l’Estat, el segon major accionista de Sareb i havia obtingut adjudicacions d’aquest, com el projecte Altamira, el segon major bloc d’actius.

Rodrigo Madrazo

Rodrigo Madrazo va ser subdirector general d’anàlisi sectorial del Ministeri d’Economia durant la primera legislatura de Mariano Rajoy. Ara, és conseller dominical d’AENA en representació de Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, l’entitat pública adscrita al Ministeri de Foment que gestiona la navegació aèria a Espanya.

Rodrigo Madrazo: conseller d’AENA i vocal de l’ICO

Va estar molt lligat a l’exministre José Manuel Soria, igual que Jaime García Legaz, president del gestor aeroportuari. Tots dos van votar la candidatura perquè el dimitit ministre d’indústria fora executiu del Banc Mundial, un dels 25 que té l’organisme.

Actualment compatibilitza el seu càrrec de conseller amb el de vocal a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), segons la informació del Portal de Transparència.

Resultat d'imatges de lista politicos ibex

Adolfo Menéndez

Adolfo Menéndez (Madrid, 1958) va ser sotssecretari en el Ministeri de Defensa i en el d’Interior. Així mateix, va treballar com a secretari general de la Fundació Príncep d’Astúries i té una llarga experiència en empreses públiques (Renfe, Tabacalera i Telefónica), en què ha estat conseller fins a la seva privatització.

És germà de Jaume Menéndez, director de l’agència tributària i nebot d’Aurelio Menéndez, ministre amb Adolfo Suárez i fundador del prestigiós despatx d’advocats Uríaz Menéndez, del qual Adolfo també és soci.

L’exalt càrrec va entrar com a conseller dominical d’Indra el 2013, després que l’Estat, a través de la SEPI, entrés al capital. Actualment, l’entitat pública participa al 19% de la cotitzada.
.
Miquel Roca i Junyent

Miquel Roca i Junyent (França, 1940) és el conseller de l’IBEX més pluriempleat. Està present a Telefónica, Banc Sabadell, ACS i Repsol. El que va ser un dels set pares de la Constitució és conseller independent a Endesa des de 2009, any en què l’energètica caure en l’òrbita de la italiana Enel.

També de la constructora de Florentino Pérez, ACS, des de 2003. Els llaços entre Roca i Pérez es remunten a l’Operació Roca, maniobra política fallida en la qual es va intentar rellançar la candidatura de l’advocat català i en què va participar el president del Reial Madrid .

Miquel Roca, un dels pares de la Constitució, està en quatre consells de l’IBEX

Així mateix, és secretari no conseller a Abertis (també president de la seva fundació) i Banc Sabadell. Va ser l’encarregat de treure al banc de Catalunya i portar-lo a Alacant. Com a cap del servei jurídic, va modificar els estatuts socials perquè la decisió del consell d’administració fos suficient per canviar la seu sense passar per una complexa junta d’accionistes.

Josu Jon Imaz

Josu Jon Imaz (Guipúscoa, 1963), expresident del PNB (2004-2007), va ser nomenat president de la companyia Petrolis del Nord (Petronor), la primera empresa industrial del País Basc i controlada en aquest moment per Repsol (85,98% ) i la caixa basca BBK (14,02%).

Imaz, a més, va ser conseller d’indústria en el govern basc (1999-2004) i va abandonar l’activitat pública en 2007, quan va decidir no presentar-se a la reelecció com a president del seu partit.

En 2014 va ser nomenat conseller delegat de Repsol a una remodelació empresa a proposta del president de la companyia, Antoni Brufau, amb l’objectiu d’iniciar una nova etapa.

Comentaris
Comparteix
1001Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari