Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Espanya rep un fort revés del grup d’estats europeus contra la corrupció (GRECO)

Comparteix
729Shares

El Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa ha publicat el seu informe anual sobre la quarta ronda d’avaluació que finalitza al desembre de 2018. Espanya no surt ben parada d’aquest document on s’analitza a parlamentaris, jutges i fiscals. De les onze recomanacions que fa el Greco per combatre contra la corrupció, Espanya efectua set d’elles de forma parcial, mentre que quatre “no les compleix en absolut”.

El dictamen és que la situació d’Espanya és “globalment insatisfactòria” i això que en l’anterior informe només era 6 les recomanacions que complia parcialment. Un tema en el qual insisteix molt el Consell d’Europa és que els parlamentaris han de detallar en les seves declaracions de béns dels regals que reben i els viatges als que són convidats. A més, també haurien d’afegir les participacions o accions empresarials i els seus ingressos per dietes o compensacions.

Recomanacions per als parlamentaris

Sobre els parlamentaris, fa quatre recomanacions, de les que Espanya no compleix dos: adoptar un codi de conducta públic i crear un sistema per constatar que són certes les declaracions d’interessos econòmics, béns i activitats complementàries que presenten els diputats i senadors.

Dins d’aquestes declaracions que han de presentar cada any, el Consell d’Europa valora que estiguin obligats a declarar les seves activitats i els seus béns, però troba a faltar més detalls.

Així, demana que s’inclogui informació sobre les empreses en què els parlamentaris tenen accions o participacions, els regals que reben, els viatges als que són convidats, els tipus d’interès que paguen per les seves hipoteques i els seus ingressos per activitats complementàries (incloses dietes i compensacions).

Demanen una comunicació transparent entre el fiscal general de l’Estat i el Govern

L’altra recomanació parcialment complerta és regular la relació dels diputats i senadors amb els “lobbies”. Li sembla bé que es pretengui aprovar un registre obligatori d’aquests grups de pressió, però dubte que la proposta sigui adoptada durant la legislatura.

En l’apartat per evitar la corrupció en la Fiscalia, el Greco pren nota que al Congrés s’estigui analitzant com millorar la seva autonomia, però considera que la comunicació entre el fiscal general de l’Estat i el Govern ha de fer de manera transparent, per escrit i amb una publicitat adequada.

Valora que hi hagi un esborrany de codi ètic en cas de possibles conflictes d’interessos de fiscals, però queda a l’espera de la seva definitiva aprovació, i demana un procediment específic per als processos disciplinaris als membres del ministeri fiscal.

El Greco creu que els membres del Congrés no haurien de participar en l’elecció de dijous

Pel que fa als jutges, el Greco reitera que els membres del Congrés no haurien de participar en cap etapa del procés de selecció dels vocals del CGPJ i recomana que es fixin per llei criteris objectius per al nomenament dels alts càrrecs de la judicatura. També demana que s’ampliï el període de caducitat dels procediments disciplinaris contra magistrats.

Fonts del Ministeri de Justícia espanyol van indicar que el Govern pretén “avançar cap al compliment ple” de les recomanacions del Greco, i destaca que ja hi ha una obligació de declarar béns i activitats per part dels parlamentaris, amb assessorament jurídic per part dels lletrats de les Corts.

Comentaris
Comparteix
729Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari