Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Ciutadans “s’oblida” de presentar les comptabilitats de 574 entitats polítiques

Comparteix
1335Shares

Ciutadans considera que les crítiques a la seva comptabilitat recollides en l’últim informe del Tribunal de Comptes, en el qual es fa una fiscalització dels partits polítics per als exercicis 2014 i 2015, es deuen a una diferència de “apreciació comptable” de determinats conceptes.

Fonts de la formació taronja han explicat a l’agència Europa Press que es tracta “simplement d’una qüestió d’apreciació comptable”, ja que “el Tribunal de Comptes considera que cal comptabilitzar uns recursos quan es concedeixen” i en Ciutadans els comptabilitzaven “quan s’ingressaven “.

Així ha reaccionat Cs als resultats del “Informe de fiscalització dels estats comptables dels partits polítics i de les aportacions percebudes per les fundacions i altres entitats vinculades o dependents d’ells, exercicis 2014 i 2015”, aprovat pel Ple del Tribunal de comptes el passat 21 de desembre i posteriorment remès al Congrés.

En aquest informe, l’òrgan fiscalitzador es nega a donar la seva conformitat a la comptabilitat de 2015 de nou formacions polítiques, entre elles Ciutadans, en detectar massa incidències, deficiències i discrepàncies que, segons la seva opinió, impedeixen reflectir adequadament la situació financera i patrimonial del partit.

“Manos limpias”

El portaveu de Ciutadans al Parlament i membre de l’Executiva del partit, Carlos Carrizosa, ha detallat que el que hi ha hagut és “una diferència de criteri pel que fa al moment de declarar les subvencions”, ja que Cs les va registrar quan les va rebre, en comptes de a l’devengarlas.

“Em sembla una qüestió purament formal, no de fons”, ha declarat a La Sexta, afegint que corregiran tot el que calgui corregir. Carrizosa ha assegurat que el seu és un partit “amb les mans absolutament netes”, amb una “imatge de transparència i pulcritud” i un referent en matèria de lluita contra la corrupció.

Segons ha manifestat, no és la primera vegada que “s’utilitzen qüestions purament formals per fer soroll” respecte als comptes de Ciutadans, cosa que atribueix a la “por” que li poden tenir altres partits.

En aquest context, ha recordat que el PP, que ha demanat explicacions a Cs sobre els seus comptes, és “un dels partits amb més corrupció d’Espanya” i que té pendent el judici de la trama Gürtel i els papers del seu extresorer Luis Bárcenas . “No sé si pretén rescabalar-se del fracàs que els aventura un futur gris a nivell nacional”, ha comentat, referint-aparentment a la baixada del PP i la pujada de Cs a les enquestes sobre intenció de vot.

Errors i deficiències en els comptes de 2015

Per exemple, el partit presidit per Albert Rivera no va presentar les comptabilitats dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes, en les Corts de Castella i Lleó i en l’Assemblea d’Extremadura, ni les dels grups polítics de 574 entitats locals, entre elles cinc grups polítics en les diputacions provincials; una absència de dades que limita el procés fiscalitzador.

A més, el Tribunal de Comptes assenyala la “importància quantitativa” d’una sèrie d’excepcions referents a la sobrevaloració de l’actiu no corrent, la infravaloració de les despeses i els passius en les fiances de les seus del partit, errors i omissions en el registre comptable de les entrades i sortides de fons en la tresoreria dels grups institucionals.

També esmenta la no inclusió en el passiu corrent dels deutes a llarg termini amb entitats de crèdit, la manca de registre de diferents subvencions públiques i assignacions i les deficiències en les despeses de personal i les despeses d’explotació.

En revisar la coherència interna dels estats comptables, l’òrgan fiscalitzador va detectar “nombroses discordances” entre la documentació justificativa facilitada per Cs i els registres comptables, observant omissions de moviments de la tresoreria, errors en els seguiments de saldos i pagaments a creditors, així com duplicitats en la comptabilització de despeses.

Possibles infraccions

Així mateix, l’informe apunta incompliments per part de Ciutadans que podrien constituir infraccions recollides en la Llei Orgànica de Finançament de Partits Polítics. Concretament, diu que el 2015 va registrar com donacions en espècie determinats pagaments.
La llei prohibeix que els partits acceptin que, directament o indirectament, terceres persones assumeixin de manera efectiva el cost de les despeses que generi la seva activitat.

Els partits poden presentar al·legacions a les actuacions fiscalitzadores del Tribunal de Comptes sobre la comptabilitat electoral i presentar la documentació oportuna, però la formació taronja va declinar fer-ho.

Comentaris
Comparteix
1335Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari