Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Catalunya incrementa el seu superàvit a l’octubre fins als 212 milions

Comparteix
0Shares

Catalunya i altres vuit comunitats autònomes, va tancar el mes d’octubre amb nombres positius. En el cas de la Generalitat, aquests deu primers mesos de l’any es van saldar amb un superàvit pressupostari de 212 milions d’euros, l’equivalent al 0,1% del PIB (en el mateix període del 2016, arrossegava un dèficit de 720 milions, un -0,34%). Es tracta del quart mes consecutiu en què les arques catalanes van ingressar més que gastar, superant a més la marca del juliol passat. En general, la millora dels comptes territorials té a veure amb la injecció de recursos amb la liquidació definitiva d’aquest any del sistema finançament autonòmic i un augment del 5,4% dels lliuraments a compte, segons destaca Hisenda.

Mentre avui està previst que el Consell de Ministres aprovi la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per l’any vinent. El avançar ahir el secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, en una entrevista a Aragó TV. El Govern abans del referèndum de l’1-O va decidir no elaborar un nou pressupost. Ara el Govern central en virtut de l’article 155 aprovarà la pròrroga.

En relació amb el dèficit hi ha marge per complir l’objectiu anual de les autonomies del 0,6%, ja que fins a l’octubre presentaven un saldo positiu de 1.267 milions (0,11%) enfront de 3.400 milions de desfasament d’un any abans. Tot i això, aquests bons resultats no han evitat que fa tan sols uns dies, el ministeri que dirigeix ​​Cristóbal Montoro enviés a una desena d’interventors generals d’altres tantes comunitats una carta advertint-los de l’obligació de complir també amb la regla de despesa. Un límit que recentment li ha comportat un seriós conflicte amb l’Ajuntament de Madrid. Al temps, els fons de la Seguretat van obtenir una desviació del 0,59%, dues dècimes més que l’octubre del 2016.

Pel que fa al dèficit públic global, fins al tercer trimestre es va situar en l’1,5% del PIB, tal com va avançar ahir Montoro. Aquest registre, assenyalen des del ministeri, està “en línia” amb el compliment de la meta del 3,1% per a aquest 2017.

Mentrestant, al novembre, el desfasament pressupostari de l’Administració central va pujar fins a l’equivalent al 1,56% del PIB -18.217.000 euros, un 35% menys que en els deu primers mesos de l’2016-. El límit fixat per al 2017 és del 1,4%.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari