Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[Última Hora] El PP baixa i els partits independentistes mantindrien la majoria absoluta

Comparteix
259Shares

Les tres forces independentistes podrien retenir la majoria absoluta en escons del Parlament de Catalunya i Ciutadans guanyaria les eleccions catalanes del 21 de desembre. Aquestes són les dues principals conclusions que llança l’enquesta a tancament d’urna de La Vanguardia per a la decisiva jornada electoral catalana. Tot això amb una participació rècord en uns comicis catalans al tancament dels col·legis electorals: 84%.

La formació d’Inés Acostades s’imposaria en vots i escons, recollint més d’un de cada quatre sufragis emesos (26%) i passant dels 25 representants de fa dos anys a una forquilla de 34-37, segons l’estimació realitzada per l’empresa GAD3 per al Grup Godó.

No obstant això, malgrat el triomf de Cs, el bloc independentista conformat per ERC, Junts per Catalunya i la CUP podria retenir la majoria absoluta de la Cambra catalana -fixada a 68 escons. L’enquesta a tancament d’urna de La Vanguardia atorga als tres partits un total d’entre 67 i 71 escons, de manera que només perdrien la majoria de la Cambra al llindar més baix.

En aquest sentit, la primera força independentista de l’hemicicle passaria a ser l’ERC d’Oriol Junqueras, que aglutinaria un 22,5% vots per a un total de 34-36 escons. A prop dels republicans es quedaria JxCat, amb entre 28 i 29 escons gràcies i un 19% dels vots. D’aquesta manera, la formació del president destituït Carles Puigdemont quedaria per darrere d’ERC.

En el cas de la CUP, perdria prop de la meitat dels seus representants de la passada legislatura, passant de la desena a entre 5 i 6 escons després de retenir el 5% dels sufragis.

El bloc constitucionalista i l’independentista tot just estarien separats per l’1% dels vots

Amb tot, els anticapitalistes no serien l’última força de la Cambra catalana, ja que el PP català perdria encara més representació caient fins al 4,5% dels vots, el que els concediria una forquilla de 3 a 5 parlamentaris.

Per la seva banda, el PSC pujaria lleugerament en comparació a 2015, i saltarien de 16 a una forquilla de 18-20 escons gràcies al 15% dels vots. Amb tot, i malgrat l’ascens parcial en relació a fa dos anys, la suma dels partits constitucionalistes no aconseguiria la majoria absoluta ni en el seu llindar més alt ja que Cs, PSC i PP es mourien en una forquilla d’55-62 escons.

L’equilibri entre els blocs en percentatge de vot seria gairebé absolut, i és que mentre les forces independentistes signarien el 46,5% dels sufragis, Cs, PSC i PP aconseguirien el 45,5%.

Finalment, la Catalunya en Comú-Podem liderada per Xavier Domènech perdria representació parlamentària, retrocedint dels 11 escons que va aconseguir CSQP el 2015 als 7-8 que els atorga l’enquesta de GAD3 amb el 7% dels sufragis.

Comentaris
Comparteix
259Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari