Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

21D : El món amb els ulls posats a Catalunya i la portada històrica de “The National”

Comparteix
0Shares

El 21-D ha arribat. Avui 5.554.394 de persones estan cridades a participar en les eleccions de Catalunya, una cita plena d’incertesa i que ha cridat l’atenció de mig món. Els principals mitjans de comunicació internacionals estan seguint de prop el que passa amb la qüestió catalana i avui la cita electoral acapara nombroses portades.

La major part de la premsa internacional tracta d’explicar als seus lectors com s’ha arribat a l’actual situació a Catalunya. Parlen dels mesos de crisi entre el Govern de Carles Puigdemont amb el Govern de Mariano Rajoy, que ha passat en el referèndum de l’1-O, la declaració unilateral d’independència, l’aplicació de l’article 155, la marxa de l’expresident a Brussel·les o l’empresonament d’Oriol Junqueras. Després de les narració dels fets tots apunten al fet que aquestes eleccions poden ser històriques, encara que el resultat difícilment servirà per tancar les ferides.

El diari per excel·lència dels Estats Units, The New York Times, ha preparat per avui una guia amb tots els detalls a tenir en compte amb les eleccions a Catalunya. Asseguren que només hi ha dues opcions sobre la taula: o persistir amb la independència o buscar negociar un acord amb el govern central després de mesos de disputes. Creuen que cap partit en solitari aconseguirà la majoria absoluta i que ara s’obrirà un difícil període de negociacions en què s’intenti aconseguir un govern de coalició.

La idea que no hi ha un clar guanyador es repeteix en tota la premsa internacional, com el rotatiu anglès The Guardian. En l’anàlisi que destaquen avui en la seva versió en línia afirmen que passi el que passi amb els resultats del 21-D serà molt complicat arreglar la divisió social de Catalunya. Escriuen amb pessimisme que la problemàtica s’allargarà durant anys, dècades o generacions.

La BBC, més coneguda com BBC, obre la seva web dient que els catalans votaran en un intent de posar fi a l’enfrontament. “Separatistes i partits a favor de la unitat d’Espanya s’enfronten en unes eleccions regionals convocades des de Madrid”, subtitulen la seva peça principal. El corresponsal de la cadena diu que té poques esperances que les eleccions catalanes arreglin la crisi política i també creuen que hi haurà llargues negociacions per tancar pactes.

El diari belga Le Soir, molt implicat en la qüestió catalana des que l’expresident Puigdemont és un dels seus veïns, titula la portada de paper dient “Catalunya vota per sortir de la crisi”. En la versió en línia van un pas més enllà en dir que “voten per enfortir o contrarestar la independència”.

El diari proindependencia d’Escòcia, The National, s’ha llançat de ple a donar suport als partits independentistes. La seva portada, amb una enorme estelada i un titular gran de “Visca Catalunya!”, Ja és bona mostra d’això. Desitgen bona sort a tots els partits independentistes i creuen que aquests aconseguiran una ajustada majoria.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari