Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La premsa Argentina publica aquest interessant article sobre el 21D

Comparteix
0Shares

Segons informa el diari “Clarín” d’Argentina, un dels mes llegits del país sud-americà cal tenir en compte 10 dades importants sobre les eleccions catalanes del 21D:

Catalunya celebra demà unes eleccions històriques i en unes circumstàncies anòmales després de quatre mesos de convulsió política a la regió espanyola. A continuació, les principals diferències amb convocatòries anteriors:

INTERVENCIÓ DE MADRID. Per primera vegada en uns comicis regionals a Espanya serà una autoritat del Govern espanyol l’encarregada d’informar del desenvolupament de la jornada electoral i d’oferir els resultats de les urnes després del tancament dels locals electorals.

Això es deu al fet que l’Executiu de Mariano Rajoy va assumir les funcions de l’administració catalana després de la intervenció de l’autonomia de la regió el passat 27 d’octubre per intentar frenar el desafiament independentista. Després destituir el “Govern” català de Carles Puigdemont, va dissoldre el Parlament de la regió i va convocar eleccions.

CANDIDATS A LA PRESÓ I EN L’ESTRANGER. Tres candidats electorals viuran la jornada electoral a la presó i cinc ho faran des de l’estranger, concretament a Bèlgica. Tots els exmembres del Govern de Puigdemont estan sent investigats per la Justícia per rebel·lió, sedició i malversació pel seu pla independentiste.
Després de la seva destitució per part de Madrid, l’ex cap del “Govern”, Carles Puigdemont, va fugir a Bèlgica al costat d’altres ex membres del seu gabinet. La resta va anar a declarar davant la Justícia a Madrid i va ser enviat a presó. Segueixen empresonats al dia d’avui l’ex cap de l’Executiu català Oriol Junqueras, candidat de la llista sobiranista Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); Jordi Sànchez, exlíder de l’entitat separatista Assemblea Nacional Catalana (ANC) i número dos de la llista electoral de Puigdemont, a més del líder de l’associació Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, qui no és candidat.

LA VOTACIÓ DELS CANDIDATS. En aquesta ocasió els ciutadans no podran veure per televisió les tradicionals imatges de tots els candidats votant en els seus respectius col·legis electorals. Junqueras ho va fer ja per correu des de la presó d’Estremera (Madrid), on es troba. Puigdemont no es va donar d’alta en el registre per exercir el seu vot des de l’estranger, així que ho farà a través de la cessió del vot d’una ciutadana, segons ha anunciat ell mateix en les xarxes socials.

– ELS INDEPENDENTISTES, PER SEPARAT. El 2015 els dos principals partits separatistes van concórrer de forma conjunta a les urnes sota el nom Junts pel Sí ( “Junts pel sí”). Ara, els partits de Puigdemont i de Junqueras participen en els comicis de forma separada i, malgrat la seva Govern conjunt dels dos darrers anys, s’han evidenciat “diferències” entre ells en els últims dies.

– A LES URNES EN DIA LABORABLE. És la primera vegada que a Espanya es celebren unes eleccions en dia laborable des de les generals de 1982, que va guanyar el Partit Socialista (PSOE) de Felipe González. En aquesta ocasió, la peculiaritat respon als terminis establerts per llei després de la convocatòria dels comicis arran de la resolució independentista aprovada el 27 d’octubre pel “Parlament” català.

– SENSE FOTO DE CANDIDATS. En les eleccions de 2015, els set caps de llista de les principals candidatures van posar junts davant la premsa durant la jornada de reflexió. Malgrat que la de fa dos anys va ser una campanya renyida, va transcórrer dins de la normalitat i sense la crispació registrada en les últimes setmanes. En aquella ocasió, alguns fins i tot van aprofitar per disculpar-se per alguna que altra “baralla” electoral. “La pressió és molt bèstia i ho sento molt. Aprofito per dir-t’ho”, va dir llavors davant les càmeres l’independentista Raül Romeva a la “unionista” Inés Arrimadas.

– MAJOR SEGURETAT. El Govern espanyol ha desplegat un dispositiu de seguretat considerablement major al que la “Generalitat” catalana va posar en marxa el 2015. Dijous, uns 17.000 agents vigilaran Catalunya, entre Mossos d’Esquadra (policia catalana), policies nacionals i guàrdies civils. Fa dos anys van ser 10.000 mossos.

– VIGILÀNCIA DAVANT POSSIBLES ATACS CIBERNÈTICS. L’atenció a possibles atacs cibernètics i intents de manipulació es va disparar en aquestes eleccions excepcionals. Les forces de seguretat i el Centre Nacional d’Intel·ligència treballen des de fa setmanes en aquest tema.

El ministre espanyol d’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha destacat avui que els ciberatacs es van incrementar “últimament” i que el Govern té “dispositius especials” per si algú intenta “atacar qualsevol sistema i alterar el normal funcionament” electoral. També hi haurà especial vigilància davant de possibles “fake news”.

Des del Govern espanyol insisteixen que, tot i que no hi ha seguretat zero, estan preparats. I destaquen que el procés d’escrutini és manual, de manera que no pot ser objectiu d’un atac informàtic.

– VOT DES DE L’ESTRANGER. Les sol·licituds de vot des de l’estranger es van disparar un 81% en aquesta convocatòria respecte a la de 2015. En aquesta ocasió, gairebé 40.000 catalans votaran des d’altres països enfront dels més de 21.000 que ho van fer el 2015. En total, més de 226.300 catalans resideixen actualment a l’exterior.

Per contra, el vot per correu va disminuir un 26%. Gairebé 79.000 persones van votar per correu.

– PERIODISTES ACREDITATS. Les eleccions catalanes van despertar una gran expectació mediàtica després de la cobertura internacional d’altres fites del procés independentista com el referèndum de l’1 d’octubre. En total, 460 professionals de 124 mitjans nacionals i internacionals estan acreditats per cobrir-les fins al moment. El 2015 hi va haver 180 periodistes de 80 mitjans estrangers. En aquesta ocasió, el centre de dades estarà instal·lat a la Fira de Barcelona i no al Parlament català, com en anteriors cites amb les urnes.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Jose Jose

    Policies, ciberatacs… Posen el llop a vigilar el galliner…

Deixa un comentari