Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

The New York Times:”El Partit Popular de Mariano Rajoy s’encamina a una gran derrota l’21D”

Comparteix
0Shares

En una nota bastant extensa al diari “The New York Times”, el periodista RAPHAEL MINDER ha explicat el punt de vista internacional del conflicte català, en la notícia, titulada, “Rajoy espera tornar a Catalunya a la ‘normalitat’ amb una elecció anormal”, el periodista ha afirmat la impossibilitat de dur a terme unes eleccions “normals” dins de l’anormalitat per la falta de garanties.

Segons informa “The New York Times”, el líder destituït de Catalunya recentment, va fer campanya en un teatre ple de la ciutat catalana d’Igualada. No estava present entre els seus partidaris separatistes, però va parlar per satèl·lit a centenars de quilòmetres de distància: a Bèlgica.

La campanya de llarga distància per a la reelecció del líder, Carles Puigdemont, posa de relleu les circumstàncies poc ortodoxes que envolten les eleccions catalanes del 21 de desembre. Van ser convocadas pel primer ministre d’Espanya, Mariano Rajoy, per derrotar un maniobra secessionista del senyor Puigdemont i d’altres funcionaris separatistes, per tal de omplir la regió de “pau” i allò que el líder espanyol va anomenar “normalitat”.

“Aquestes són condicions absolutament anormals” per a una campanya electoral, va dir el Sr. Puigdemont en una entrevista a Brussel·les, la capital belga. “Em sembla molt difícil participar ara en qualsevol debat en peu d’igualtat” amb els candidats rivals.

El Sr. Puigdemont va sortir a Brussel·les a l’octubre i es nega a tornar a Espanya per presentar-se a judici per càrrecs de rebel·lió. Rajoy havia expulsat la seva administració i va dissoldre el Parlament de Catalunya, utilitzant poders constitucionals d’urgència per aturar legisladors separatistes que havien declarat unilateralment la independència.

Mentre que l’expresident de Catalunya diu que es va veure obligat a exiliar-se per evitar un judici polític deslleial a Espanya, els seus oponents diuen que el senyor Puigdemont és un fugitiu que està ignorant el poder judicial espanyol mentre persegueix un impuls independentista que viola la Constitució.

Rajoy insta els votants catalans a vèncer al Sr. Puigdemont i als altres polítics separatistes que han governat Catalunya des de l’any 2015.

El repte per al senyor Rajoy no és només derrotar als partits separatistes, sinó assegurar que el seu partit popular mantingui una presència a Catalunya.

Rajoy va dir durant una visita a Catalunya el dimecres passat: “M’agradaria una situació de normalitat i tranquil·litat”. El moviment independentista, va afegir, “ha estat la història d’un enorme engany”.

Un altre partit separatista, la Candidatura de l’Unitat Popular d’extrema esquerra (CUP), també està competint tot i que denuncia el vot com a il·legítim: Afirma que el senyor Rajoy va abusar dels seus poders d’emergència cridant a una nova elecció a Catalunya.

Xavier Torrens, professor de política de la Universitat de Barcelona, ​​va assegurar que va ser la primera vegada des del retorn a la democràcia d’Espanya, en la dècada de 1970, que es van celebrar eleccions en absència de líders clau del partit. Va dir que la decisió d’un jutge d’enviar el Sr. Junqueras i altres a la presó, a l’espera d’un judici, va crear “una situació d’anormalitat greu”.

Va afegir: “No estic dient que Espanya no sigui una democràcia, però ara s’han infringit algunes garanties importants de democràcia”.

El separatisme ha dividit la societat catalana al centre, amb la majoria de les enquestes d’opinió que demostren que cap dels bàndols obtindrà una victòria decisiva el 21 de desembre, potser preparant una complicada ronda de negociacions per formar un govern de coalició.

Tot i així, el Sr. Puigdemont vol convèncer els votants, va dir, que “si els unionistes guanyen, Rajoy guanya”.

Les enquestes d’opinió mostren que el partit popular del Sr. Rajoy encapçala una derrota important el 21 de desembre, tot i que un altre partit contra la independència, Ciutadans, s’espera que obtinguin grans guanys.

“Si el Partit Popular perd realment tots els seus votants en benefici de Ciutadans, podria haver-hi un impacte a escala nacional”, va dir Jaime Pastor, professor de política a la Universitat Nacional d’Educació a Distància de Madrid o UNED.

Les campanyes dels líders separatistes d’ubicacions poc ortodoxes, no són els únics factors inusuals de l’elecció. Es demana als catalans que participin en unes eleccions parlamentàries en què gairebé no s’ha parlat de res, excepte el secessionisme.

Durant un recent debat televisat, ni Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, ni Marta Rovira, candidata d’Esquerra Republicana, el partit del Sr. Junqueras, estaven informades de la taxa d’atur de Catalunya (12,5%).

Josep Joan Moreso, catedràtic de filosofia jurídica de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, ​​va dir que també havia estat sorprès de veure que el Partit Popular de Rajoy va enviar documentació escrita només en castellà a les llars dels votants, mentre que l’enviament d’Esquerra Republicana només arribava en català. En circumstàncies normals, va dir, les parts lliurarian els seus fullets electorals en ambdós idiomes.

Les eleccions són “extraordinàries en termes del grau de polarització que s’han generat”, va dir. “Les parts ni tan sols es dirigeixen a tots els catalans, ni per un costat ni per l’altre”.

Durant l’entrevista, el Sr. Puigdemont va dir que si guanyava, seria per les mateixes idees que podrien portar-lo a un tribunal espanyol i sentenciarlo a 30 anys de presó per càrrecs de rebel·lió.

“Aquesta és una contradicció inacceptable en l’Europa del segle XXI”, va dir.

A pesar que ha pogut fer campanya des de Bèlgica gràcies a les comunicacions per satèl·lit, diu que la seva capacitat per influir en els votants s’ha vist restringida per “l’absoluta absència de neutralitat” dels mitjans de comunicació espanyols.

Va citar com exemple un recent programa d’ell a la televisió nacional d’Espanya, que utilitza la banda sonora de “L’Exorcista”, la pel·lícula 1973 sobre una noia posseïda, per enllaçar la seva personalitat “a una cosa gairebé diabòlica”.

Al parlar davant el Senat, el president de la cadena nacional d’Espanya, RTVE, va defensar l’ús de la música, que, ha qualificat de “molt bona” ​​i va dir que va ser elegit sense cap tipus de “mala intenció” cap al senyor Puigdemont.

“Nunca vaig dir que hi havia un botó d’independència que al pressionar-lo arribaria la independència”, va afegir, “És una conquesta a llarg termini”.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari