Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Esclata la xarxa amb la nota d’un diari espanyol sobre el frau electoral amb un “curiós”consell als catalans

Comparteix
2408Shares

En una nota del diari espanyol Diario16.com la periodista Beatriz Talegón entrevista a Domingo Sanz, col·laborador habitual del mateix diari, politòleg que analitza, investiga i sobretot, segueix lluitant amb els mateixos principis que durant la dictadura franquista el van portar a la presó.

Domingo Sanz,té molt clar de què va el que estem vivint ara. Analitza i explica, amb amable pedagogia a què es deuen les convulsions que estem experimentant. Coneix bé la democràcia que anhela i que, entén, és el que s’està defensant a Catalunya ara mateix.

Conscient dels fils, dels contes i dels comptes que se’ns mostren i maldat per desmuntar peça a peça aquest immens puzle fins a trobar la raó del perquè no encaixen. Recentment, al costat d’altres investigadors que col·laboren amb ell, va trobar una: el cens electoral. Xifres, sumes, restes, dades creuades que no quadraven. Amb la col·laboració de Convocatòria Cívica va formalitzar la seva denúncia. I la seva petició: la necessària auditoria dels processos electorals d’Espanya (encara avui recullen signatures). De moment, un reconeixement oficial davant l’evidència que les dades no encaixaven. Segueix investigant i convida a aquells especialistes que tinguin interès a sumar-se al seu projecte.

Ens deixa un missatge per a les eleccions de Catalunya: “Vigileu els censos i que reivindiquin des d’ara mateix que es publiquin a Internet les còpies de totes les actes electorals”

En quin moment decideixes investigar sobre els censos electorals?

Tot comença per el meu convenciment que, o vam presentar una candidatura unitària d’esquerres i republicana al Senat o no hi ha reforma constitucional tranquil·la i mínimament progressista. I elaborant una proposta al respecte de cara a les eleccions que es van celebrar el 20 de Desembre de 2015, em vaig adonar dels comportaments discrepants dels electors davant les urnes del Congrés i Senat (entre 1977 i 2011). Així va ser com vaig descobrir els primers desquadraments en censos electorals. Vaig començar aquesta investigació a partir d’aquest paràgraf que vaig escriure llavors: “Abans de continuar, val la pena reparar en les diferències en els censos d’ambdues Cambres dels anys 1993 (111.045) i precisament 2011 (791). Potser algun ministre ho va explicar alguna vegada, però no sé com ni quan. ”

Va ser llavors quan vas començar a intuir que alguna cosa no quadrava …

Evidentment, els desquadraments detectats quan em vaig posar a investigar van ser més sospitosos i més en investigar els del 20D de 2015. Dades que no encaixaven, igualment, quan vaig investigar les “Poblacions” o quan vaig començar a contrastar amb les dades que ofereix l’INE.

Al setembre de 2016 vaig elaborar un informe sobre els “errors” que apareixien en la informació electoral del Ministeri de l’Interior. Alguns d’aquests “errors” segueixen, tot i que remetem, al costat de Convocatòria Cívica el document, i el Ministeri en base a això, va realitzar una correcció d’urgència el 7 d’octubre del 2016.

I és que, l’1 d’octubre de 2016, Margalida Vidal publicava, arran de la investigació en aquesta Nota que “des del departament dirigit per Fernández Díaz asseguren que desconeixien aquesta incongruència, que no saben a què es deu ni d’on ha sortit i que els” tècnics estan estudiant el desfasament amb les dades per solucionar com més aviat millor “. Assenyala també aquesta notícia que: “Aquest fenomen no es produeix només en l’historial de resultats del 20D, sinó que en les xifres de 1993, quan va sortir electe Felipe González, també es va detectar aquesta diferència (figuren 31.030.511 electors per al Congrés i 30.919.466 per al Senat). ”

El 6 d’octubre, Infolibre, va publicar la notícia: “Interior admet” errors “en els censos de les eleccions del 20D que figuren a la seva pàgina web”

Respecte al CERA (Cens Electoral dels Residents Absents) en la notícia d’El Espanyol s’indica que: “Les dades del web del ministeri indiquen que el CERA del Congrés és, en tots els casos que presenten desequilibri, molt més nombrós que el del Senat. A Catalunya, per exemple, els residents a l’estranger inscrits en el cens per elegir els diputats són 198.881, segons figura en la informació que ofereix Interior. Per al Senat, 20.826.

La diferència es compensa amb la dada dels altres ciutadans, de manera que el total és el mateix: gairebé 5,5 milions. ”

Aquell 7 d’octubre va ser clau. Perquè no només es reconeixien els errors per part del Ministeri d’Interior, sinó que es va prendre una mesura que provenia d’una proposta vostra impulsada per Convocatòria Cívica.

Efectivament, com a efecte col·lateral, gràcies a la pressió realitzada sobre el Ministeri amb l’ajuda de Convocatòria Cívica es va aconseguir que aquest mateix octubre 7 publiquessin els resultats de les eleccions del 26J, ja havien passat més de dos mesos i no els havien pujat a la web. Per descomptat, va caldre exigir-los, però gràcies a això, van ser publicats.

Serà el 7 d’octubre, precisament, quan La Vanguardia publiqui la següent notícia: “Interior atribueix a un error informàtic el desfasament de dades del cens de l’20D”.

La investigació es circumscriu a les eleccions generals del 20 de desembre de 2015, creus que podria haver-hi més desquadraments en altres processos electorals?

Tinc molta més informació de desquadraments diversos relatius a totes les eleccions generals anteriors. És un ardu treball que requereix de precisió, i crec que aquesta seria una línia d’investigació que podria abordar-se de manera molt més desenvolupada si comptéssim amb el suport i implicació de col·lectius i de partits polítics.

En la seva última actualització (de desembre de 2017) de l’informe, Sanz, assenyala “la necessitat d’investigar específicament l’any 2000”. Concretament fa referència a fets com, per exemple, el qual assenyala que “en els últims 23 anys, que van de 1977 a 2000, la població total va créixer un 11%; en canvi, el cens electoral va créixer quatre vegades més, el 44%. Per contra, en els 15 anys que van de 2000 a 2015, la població ha crescut el 14,43% mentre que el cens electoral ha crescut la meitat, és a dir, el 48% ”

Crida l’atenció com ha estat gràcies a una organització com Convocatòria Cívica que aquesta investigació va poder tenir resultats positius per a la democràcia en el seu conjunt. Els partits polítics, no tenen interès a aclarir aquestes qüestions?

És incomprensible. Però no podem oblidar que tal com assenyalàvem en l’informe que remetem al seu dia, “el partit del Govern ja va ser enxampat en l’Operació Mapau, nom que la Guàrdia Civil li va donar a l’activitat que el PP va organitzar a Balears clandestinament, durant 1999, per traslladar artificialment un grup de votants inclosos al CERA, i controlats per aquest partit, al cens de l’illa de Formentera. D’aquesta manera pretenien guanyar l’únic diputat autonòmic elegible en aquesta circumscripció, que segons els resultats podria ser decisiu per a adjudicar el Govern autonòmic al PP o al PSOE “.

Segons la nota publicada en L’Espanyol, a la qual hem fet referència anteriorment, “El judici per l’anomenat cas Mapau va portar a la condemna de tres funcionaris pel trasllat d’alguns votants CERA a la circumscripció de Formentera, que, amb un sol diputat al Parlament de les Illes Balears, ha estat decisiva en diverses ocasions per atorgar el poder a un partit o un altre ”

De les conclusions que treus d’aquesta investigació, hi ha alguna recomanació de cara a la setmana que ve, a les eleccions catalanes?

Els catalans, que vigilin els censos i que reivindiquin des d’ara mateix que es publiquin a Internet les còpies de totes les actes electorals del 21D. No s’ha fet mai, però és vital. L’única manera de ser veritablement transparents amb el bàsic d’una democràcia. Als interventors d’AN, OC, ERC, CUP i JxCAT jo els aconsellaria que fessin fotos amb els mòbils de totes i cadascuna de les actes electorals i les enviïn a un únic lloc, pel sistema que sigui, però a la major velocitat possible, on muntin aquest centre paral·lel de seguiment i control de resultats. I que per una vegada es posin d’acord per fer-ho junts, no vagin a muntar diversos centres diferents. Que les actes són sempre les mateixes.


I ¿respecte als vots de l’exterior?

Molt de compte amb els censos. Podríem imaginar (recalco el d’imaginar) que el Ministeri podria tenir la temptació de desviar a Barcelona votants CERA de Girona, Lleida i Tarragona perquè els vots independentistes fossin menys en aquestes circumscripcions, on valen més, i siguin més a Barcelona, ​​on electoralment valen menys.

Insisteixo en la necessitat urgent de reclamar de tot arreu a la Junta Electoral que s’encarregui del 21D que es publiquin a Internet, des de la mateixa nit electoral a ser possible, les còpies completes de totes les actes electorals de totes les taules de Catalunya, així com posteriorment les que corresponguin al recompte del CERA.

Bea Talegón
Diario16.com

Comentaris
Comparteix
2408Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari