Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El “Financial Times” carrega contra la decisió del Govern Espanyol sobre les obres de Sixena

Comparteix
0Shares

Segons explica Financial Times, les autoritats espanyoles han indignat els separatistes catalans amb una dramàtica afirmació del seu control directe sobre Catalunya: utilitzant la “cobertura” de la nit per treure els artefactes d’un museu i “expulsar-los” de la regió.

El conjunt d’una sèrie de tombes medievals i fragments de retaules renaixentistes d’un museu a Lleida va portar a enfrontaments entre la policia i els separatistes i ha fet esclatar la ira abans d’unes eleccions regionals crucials el 21 de desembre.

Els líders separatistes van qualificar l’acció del dilluns com una “humiliació” que mostra com Espanya estava usant els poders executius per a “saquejar” la regió.

Tècnics, acompanyats per desenes de policies armats, van començar a retirar les obres d’art en les primeres hores de dilluns, amb la intenció de portar-las 80km fins al Monestir de Santa Maria de Sixena al veí Aragó.

Diversos centenars de persones es van presentar per protestar contra la “transferència” i hi va haver enfrontaments entre la policia local i els manifestants.

Carles Puigdemont, l’exlíder català que ara es troba a l’exili a Bèlgica, va dir: “Enmig de la nit i usant una policia militaritzada, com sempre, estan aprofitant un cop d’estat per a saquejar Catalunya amb absoluta impunitat.”

La disputa es remunta a la dècada de 1980, quan Catalunya va comprar l’art de les monges a Santa Maria de Sixena. Aragó va llançar un desafiament i després d’anys de batalles legals, un jutge espanyol va dictaminar el 2015 que la venda era “il·legal” i les peces havien de retornar-se.

Santi Vila, l’exministre de Cultura català, va dir al Financial Times a principis d’aquest any que “motius polítics” estaven en joc per què Aragó vol que els artefactes tornin.

La situació va canviar ràpidament quan el govern català va ser remogut a l’octubre sota l’Article 155 de la Constitució espanyola, que va imposar el govern directe de Madrid. Mariano Rajoy, primer ministre d’Espanya, va invocar l’article 155 en resposta a l’organització d’un referèndum d’independència il·legal a Catalunya i la declaració d’independència del parlament regional. Rajoy també va ordenar noves eleccions per a Catalunya el 21 de desembre.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari