Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Gestha afirma que és “inapreciable” l’impacte de la fugida d’empreses de Catalunya a la recaptació

Comparteix
0Shares

El Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) afirma que l’impacte del canvi de la seu social de gairebé 3.000 empreses fora de Catalunya des del passat 1 d’octubre és “pràcticament inexistent” per a les arques públiques de la recaptació ja que no afecta en la recaptació, només de forma minoritària en l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en els casos que es realitzin ampliacions de capital.
Així ho ha recordat el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, en declaracions a Europa Press, després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, hagi assenyalat que una de les tasques d’Inés Acostades si arriba a governar serà afrontar les conseqüències de la sortida d’empreses de Catalunya, que generarà “menys ingressos” per a les arques públiques perquè ara aquestes empreses paguen impostos fora.
Mollinedo ha explicat que l’impacte de la fugida d’empreses fora de Catalunya és “inapreciable” per que les empreses que es traslladen pagaran l’impost de societats i l’IVA en una altra delegació de l’Agència Tributària de l’Estat i posteriorment el Govern distribuirà a les CCAA la part de la recaptació cedida en funció dels índexs que publica l’INE.
En el cas de l’IVA la distribució de la seva recaptació es realitza d’acord amb la proporció de consum que cada regió obté, i es reparteix al 50%, mentre que el tribut de societats no finança a les CCAA, sinó que s’ingressa directament en les arques públiques estatals i no afecta per tant al finançament de les autonomies.
Una situació similar passa amb els impostos especials, per als que l’INE estableix cada consum (gasolines, alcohol i tabac) i es distribueix en funció del que estima per a cada CCAA. “Aquest percentatge de cessió d’impostos es va a repartir a cada comunitat amb independència d’on estigui cada seu social”, ha indicat Mollinedo.
Quant a l’impost de l’Electricitat, les companyies subministradores el carreguen a cada punt de subministrament i s’ingressa en la comunitat de l’àmbit geogràfic on estigui situat el comptador. L’únic impost que es podria veure alterat pels trasllats de seus socials fora de Catalunya seria, en la modalitat d’operacions societàries, el impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en els casos en què alguna de les gairebé 3.000 empreses que han marxat facin una ampliació de capital sense càrrec a reserva. No obstant això, la recaptació per aquest gravamen és molt baixa i l’impacte es produirà en casos “molt excepcionals” en què alguna de les empreses que han marxat escometen una ampliació de capital amb aportació dels accionistes, el que es ingressaria a la nova regió on hi hagi establert la seva seu social.
D’aquesta manera, Mollinedo ha descartat que s’hagin de produir pujada d’impostos o retallades en els pressupostos futurs per aquest motiu, ja que l’impacte de la fugida d’empreses és “pràcticament inexistent”. En qualsevol cas, el secretari general de Gestha considera que amb l’aplicació de l’article 155 no té “molt sentit” el trasllat de domicilis socials des d’un punt de vista tècnic, tot i que si ho va tenir anteriorment, especialment per als bancs en nom de preservar el valor de les accions i d’evitar la fuga de dipòsits, així com per la resta de companyies per evitar un possible boicot a productes catalans.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari