Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

A l’Argentina coneixen bé a INDRA, l’empresa que controlarà les eleccions a Catalunya

Comparteix
0Shares

El Govern nacional va tornar a contractar a la polèmica empresa espanyola Indra, denunciada per frau en altres eleccions, perquè es faci càrrec del processament i la difusió del recompte provisional a les primàries i generals d’aquest any.

L’empresa INDRA s’encarrega del recompte de vots des de 1997 i, com sempre, va ser l’única en presentar-se a la licitació. El govern li pagarà a l’empresa espanyola 330 milions de pesos argentins pel servei.

A través d’una decisió administrativa signada pel ministre Florencio Randazzo, el Govern li va adjudicar a Indra Sistemes S.A. la “contractació del servei de disseny, planificació, desenvolupament i operació del servei de càrrega, processament i difusió per al Recompte Provisional de resultats a nivell nacional i distrital -en el cas de simultaneïtat d’eleccions-, per a les eleccions Primàries Obertes, Simultànies i obligatòries (PASO) i les eleccions de President i Vicepresident i Legisladors Nacionals conjuntament amb les eleccions legislatives provincials que es realitzin de forma simultània i l’eventual segona volta per a les eleccions Presidencials a dur-se a terme durant l’any 2015 “.

La contractació d’Indra sempre genera polèmica per les sospites de frau que ha collit en els últims anys.

El 2011, quan l’excandidat a president Eduardo Duhalde va denunciar un “frau informàtic escandalós” en les PASO. Com en aquesta i altres denúncies, l’empresa espanyola es va defensar dient que ha participat en centenars d’eleccions a tot el món, sense cap condemna en contra seu.

Indra havia estat relacionada amb el possible frau en les eleccions veneçolanes en què Nicolás Maduro es va consagrar president. No obstant això, la firma va aclarir que des de l’any 2000 no és part dels comicis en aquest país. En aquest moment, el llavors president Hugo Chávez la va apartar després d’uns comicis plens de denúncies d’irregularitats. La firma espanyola també va tenir participació en comicis en els quals es van reportar irregularitats en països com Equador, Bolívia, Nicaragua i Angola.

Un altre antecedent que desperta polèmica és una denúncia que va vincular a Indra amb Ricardo Jaume. El 2010, es va revelar que Manuel Vázquez, assessor de l’ex secretari de Transport, va oferir en 2005 als espanyols que aportin fons a la campanya electoral del kirchnerisme (Argentina) a canvi de guanyar contractes amb l’Estat.

Tota aquesta situació es dóna en moments en què Indra està involucrada en un escàndol de corrupció a Espanya ja va obligar a renunciar a Esperanza Aguirre, icona de la força del president Mariano Rajoy. Fins i tot, la seu de l’empresa va ser registrada per la policia i detinguda l’exdirectora financera de la filial argentina.

S’acosten les eleccions de Catalunya del 21 de desembre, data en la qual tots estarem pendents del resultat. Sortirà de nou una majoria per l’independentisme? ¿Ciutadans guanyarà més diputats? ¿Els perdrà el PDeCAT? La resposta a aquestes preguntes les resoldrà Indra, la companyia tecnològica de l’Ibex 35 que proveeix sistemes electorals, segons ha informat “El Periódico”. La decisió del Govern ha tingut el seu “Morbo”: la carrera per la gestió de recollida i difusió de les dades provisionals s’ha disputat entre Indra, en la qual l’Estat és el principal accionista, i Syctel, una empresa catalana fundada el 2001 per un grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El Ministeri de l’Interior ha tramitat aquest contracte per via d’urgència a causa de la falta de temps davant la imminent cita electoral, el que significa que no hi ha hagut concurs públic en què es detallaran les condicions, serveis sol·licitats i preus. És la segona vegada que s’aplica aquesta via per realitzar l’escrutini provisional (no el definitiu). En les eleccions generals del 26 de juny de 2016, també es va optar per aquest procediment i Indra va ser l’adjudicatària d’un contracte de 4,7 milions d’euros.

La pregunta és:

És aquesta empresa la “ideal” per fer-se càrrec de les eleccions catalanes en un moment en què la situació és tan crítica?

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

 1. celia celia

  Veamos quién es Jordi Sánchez
  En 1987 se perpetró uno de los peores atentados de la banda terrorista ETA al matar a 21 inocentes tras colocar una bomba en el centro comercial Hipercor en Barcelona.

  Como fue de esperar, todos los grupos políticos y entidades condenaron el terrible acto, todos menos los más extremistas y simpatizantes de los etarras. Nos referimos, por supuesto, al brazo político de la banda armada, Herri Batasuna, que culpó de lo sucedido a Hipercor y a la policía por no desalojar en una hora el centro comercial como esperaban los asesinos.La Crida, liderada por Sánchez, publicó un comunicado parecido al de HB en el que culpaba a la policía de los 21 muertos en el atentado de Hipercor.
  Esta última, la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes, fue disuelta en 1993, pero tuvo un papel importante (y radical) durante muchos años para el movimiento independentista, como se reconoce en el comunicado similar al de HB sobre el atentado de Hipercor.

  Y durante esos años, el líder de esta organización fue Jordi Sánchez, el actual líder de la Asamblea Nacional Catalana, que acaba de entrar en prisión por un presunto delito de sedición junto a Jordi Cruxiat, líder de Ómnium.Más allá del tema moral, también queda el tema económico, pues Sánchez es un experto en recibir subvenciones de la Generalitat. En junio de 1988, se destapó que el gobierno de Jordi Pujol subvencionaba a La Crida desviando fondos para la creación de empleo, un dinero que finalmente iba a parar a las cuentas bancarias de esta asociación independentista, entre los que se encontraba Jordi Sànchez.

Deixa un comentari