Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Perquè sembla que només es persegueixen els insults a Twitter i Facebook si són contra la dreta espanyola?

Comparteix
0Shares

Unes de les frases més famoses del filòsof grec Aristòtil (384 a. C.-322 a. C.) que va transcendir la història va ser aquella que deia: “L’home és un ésser social per naturalesa”. Unes paraules que, l’any 2017, podrien matisar: “L’home és un ésser amb xarxa social per naturalesa”. Aquesta és una manera de carregar-se una de les cites més cèlebres de tots els temps, però la veritat és que vivim connectats a Twitter, Facebook, WhatsApp i altres plataformes. De fet, fins als jubilats han trencat amb tots els estereotips (el 70% té telèfons intel·ligents i el 65% es connecta a xarxes socials com a mínim un cop al dia). Els nostres hàbits han canviat. Abans, es deia fàstics en rigorós directe i en persona, ara, s’utilitzen les xarxes socials com a altaveu per insultar o amenaçar davant de milers de desconeguts a altres personatges, que poden ser -o no-, famosos. Un comportament que sembla tenir dues possibles finals en funció de la ideologia: si ets de dretes i càrregues contra l’esquerra, aquí no ha passat res; però si és al revés, atempti a les conseqüències.

Ja l’any 2016 va mostrar una tendència clarivident: hi ha un tractament desigual. A l’abril de 2016 es va realitzar la quarta fase de l’Operació Aranya, el nom que reben les actuacions de la Guàrdia Civil per detenir i perseguir als que, segons el seu criteri, fan enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes. Com a conseqüència directa, van acabar arrestats el líder i cantant del grup Def Amb Dos, César Muntanya Lehmann, més conegut com César Strawberry. Aquest últim, per tuits que resaven des de “quants haurien de seguir el vol de Carrero Blanco” fins a “ja gairebé és l’aniversari del Rei Quina emoció! (Li vaig a regalar) un tortell-bomba”.

Fins el que va ser regidor de Ara Madrid, Guillermo Zapata, es va veure forçat a dimitir després de ser assenyalat i obrir-se un procés judicial per tuits amb acudits sobre l’Holocaust. Un altre dels casos que van marcar l’any va ser la detenció dels titellaires per una representació que incloïa una pancarta amb el lema “Gora AlkaETA”.

Tornant al 2017, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar el 20 de novembre que s’investigaran tots aquells tuits que van celebrar la mort del fiscal general de l’Estat José Manuel Maza. Dit i fet. Quatre dies després, el 24, el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar a Twitter que la policia havia detingut un tuiter que va participar de la celebració de la mort de Maza. Rapidesa i precisió de cirurgià.

Però, què passa quan són personatges d’esquerres els que són difamats, insultats o amenaçats?

Un bon exemple seria la periodista Ana Pastor. La presentadora de L’Objectiu de La Sexta rep insults i amenaces de mort dia si i dia també. “Tant de bo et toqui a tu i al subnormal del teu marit una de les accions dels teus amics els moros”, li va retreure un tuiter. Amenaces de mort que van portar a Ana Pastor a instar Zoido a obrir una investigació:

Els insults van arribar fins Cristina Pedroche, qui rep nombroses crítiques per la seva vestimenta, fins al punt que va pujar una fotografia al seu perfil d’Instagram acompanyada d’un missatge: “Deixeu-me en pau”.

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Gabriel Rufián també és un receptor habitual d’amenaces per part de tuiters de dretes:

El Partit Popular va anunciar dimecres passat que treballarà per aconseguir que es posin límits a l’anonimat entre els usuaris de xarxes socials com Facebook i Twitter després dels missatges que va rebre Alícia Sánchez-Camacho en què la desitjaven passar una estona amb els cinc joves de ‘ la Manada ‘, han estat la gota que ha fet vessar el got per al PP. El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va dir que “una cosa és la llibertat d’expressió i una altra la llibertat de difamació”.

La pregunta és si aquesta iniciativa inclourà el tractament desigual que s’ha estat seguint fins ara. Si, efectivament, es perseguiran els insults, les difamacions i les amenaces de tots i no hi hagi un biaix de vidre o, si per contra, es repetiran casos com el de Pilar Manjón, presidenta de l’Associació de Víctimes del 11M que va ser difamada fins a la sacietat i la Fiscalia no va moure un dit.

“A Pilar Manjón li va tocar la loteria quan li van rebentar al fill”, “imagino que el pare del fill de la Manjón no diu res perquè no sap qui és”, “puta prototerrorista” o “què es pot esperar d’una mala mare que fa negoci donant suport a la impunitat dels assassins del seu fill? ” són algunes de les referències que va haver d’aguantar. Fins i tot, en una ocasió, Manjón va relatar que “estic en el meu cotxe parada. Tot d’una, des del vehicle de davant surt un energumen, dona uns cops al vidre i em diu que em matarà “. Aquest cas també es va saldar amb total impunitat.

Cada cas és exemplificador: l’esquerra pateix les conseqüències mentre per la dreta hi ha una impunitat absoluta. Quan es trencarà aquesta tendència?

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari