Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El carrer franquista de Rajoy i altres menyspreus del PP a les víctimes de la dictadura

Comparteix
0Shares

“He viscut molts anys al costat de l’Escola Naval de Marín, al carrer Salvador Moreno. Ara no sé per què li han tret el nom al carrer, jo li segueixo cridant així”. Així es va referir aquest dijous Mariano Rajoy al carrer en la que va viure a Marín (Pontevedra) i que va ser renombrada fins i tot abans de l’entrada en vigor de la Llei de Memòria Històrica a causa del passat franquista de qui va ser ministre durant la dictadura.

El president del Govern va manifestar no entendre per què l’havien rebatejat amb el nom de l’escriptora gallega Rosalía de Castro, però no és la primera vegada que algun membre del PP menysprea a les víctimes del règim amb comentaris burletes i menyspreus a la memòria històrica.

“Alguns es recorden del seu pare quan hi ha subvencions per trobar-lo”

Aquestes van ser les paraules que va dirigir el 2013 el portaveu del grup popular al Congrés, Rafael Hernando, a les víctimes de la dictadura que lluiten per trobar als seus familiars enterrats en fosses. Les seves paraules, pronunciades en un programa de 13TV, la cadena de la Conferència Episcopal, li van valer la denúncia de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica per “injúria greu amb publicitat”. Quatre anys després la Fiscalia no va determinar que hi hagués delicte en les seves paraules i va rebutjar investigar al diputat.

Hernando no només va fer aquest tipus d’al·lusions a 2013 i dos anys més tard va insistir que les víctimes del franquisme s’havien lucrat amb la llei assegurant que va haver de posar “límits i dates” per frenar el cobrament de subvencions que es feien servir “per a altres coses “. Les seves declaracions polèmiques no es van quedar aquí i aquest any, preguntat per un possible trasllat de les restes de Franco del Valle dels Caiguts va afirmar: “M’agrada que els morts descansin en pau. Això d’estar tot el dia amb els morts de dalt per baix suposo que serà entreteniment per a alguns “.

Zero euros per a la llei

Encara Hernando al·ludís a un suposat enriquiment de les víctimes amb la Llei de Memòria Històrica, la veritat és que el Govern al qual pertany porta des de 2013 sense destinar ni un sol euro a la mateixa. Des de la seva arribada a la Moncloa, Rajoy va prendre diverses decisions per deixar sense efecte la llei de Zapatero; la primera, la supressió de l’Oficina de Víctimes de la Guerra Civil i de la Dictadura.

Dos anys després, els pressupostos generals de l’Estat van deixar de contemplar la partida que es destinava a finançar les exhumacions. Una cosa que li han retret organismes internacionals com l’ONU, però del que el president es vanta en públic. Preguntat sobre el per què no havia derogat la norma, Rajoy va respondre que havia fet altra cosa que significava el mateix: “Bé, la dotació pressupostària ha estat zero. La mesura és zero i va ser zero tots els anys”.

“Tot el dia amb la fossa de no sé qui”

El vicesecretari de comunicació del PP també s’ha referit al tema en to burlesc. En un acte del partit a Madrid, l’any 2008, Pablo Casado va al·ludir a les persones d’esquerres com “carques” que estan “tot el dia amb la guerra de l’avi, la fossa de no sé qui, la memòria històrica”.

Mofes a l’avi de Zapatero

L’avi de José Luis Rodríguez Zapatero, afusellat pels franquistes durant la guerra civil, va ser objecte de mofes en públic per part de dirigents populars en diverses ocasions. “Parla del teu avi! Ja treu a passejar l’avi!”, Va deixar anar l’exdiputat popular Vicente Martínez Pujalte el 2006 al Congrés quan intervenia l’expresident. Uns anys més tard, durant la campanya electoral de 2011, va ser l’expresident de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, que va assegurar que no li havia “transmès la tendresa i l’afecte que normalment li transmeten els avis als seus néts”. L’avi de Zapatero havia estat assassinat abans que ell naixés.

Les traves per canviar el nom dels carrer franquistes

Diverses ajuntaments espanyols estan immersos en el procés de rebatejar carrers que fan referència a figures vinculades amb el règim franquista en compliment de la Llei de Memòria Històrica, que en el seu article 15 obliga les administracions públiques a prendre mesures per a “la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura “.

No obstant això, en algunes ciutats el procés està sent lent, en part per l’oposició del PP municipal a la mesura. A Alacant, per exemple, els conservadors van interposar un recurs contra els canvis, que ha obligat el consistori en compliment del mandat judicial a reposar els noms franquistes. A Madrid, es va abstenir durant la votació en el ple -el procés es manté paralitzat cautelarment per un recurs de la Fundació Francisco Franco-. A la Corunya, el grup municipal va assegurar que modificar els carrers causa un “greu perjudici als ciutadans”.

No només ha passat amb els carrers, també amb les querelles contra el franquisme que han presentat diversos consistoris. A Barcelona, ​​el text aprovat pel ple per permetre interposar la querella no va comptar amb el suport dels populars. A Madrid, la decisió de Carmena de fer-ho va ser titllada de “ridícula” ia Saragossa, la moció va comptar amb el vot en contra del PP.

“Serà perquè s’ho mereixien”

L’encara alcalde de la localitat de Baralla (Lugo), Manuel González Capó, va assegurar que “els que van ser condemnats a mort serà perquè s’ho mereixien” per respondre a una intervenció en el ple en què l’oposició li demanava que condemnés els crims del franquisme igual que ho estava fent amb actes violents de Resistència Galega.

“Franco va fer moltes coses per Espanya”

Un altre alcalde gallec, en aquest cas el de Beade (Orense), que ha presumit sempre d’honrar el franquisme, va afirmar en una entrevista a Diari de Corunya que “Franco, amb els seus errors, va fer moltes coses per Espanya”. Senén Pousa, que compta amb un retrat del dictador al seu despatx, va assegurar en una entrevista a El País el 2013 que “ningú al PP” li havia “recriminat mai honrar al franquisme”.

Un homenatge a les víctimes del franquisme, “revival de naftalina”

L’any 2003 el PP va ser l’únic partit de l’arc parlamentari que no va participar en l’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme convocat al Congrés per tots els grups. A l’acte van acudir més d’una desena d’associacions de familiars, represaliats i exiliats per la dictadura, però el PP va justificar uns dies abans que no assistiria perquè va definir l’homenatge com un “revival naftalina” amb l’objectiu de “voler tornar al passat” , ha afirmat el diputat Luis de Grandes.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari