Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Barons del PSOE rebutgen la condonació del deute de Catalunya que proposa Iceta: “Las deudas deben pagarse”

Comparteix
269Shares

Els governs socialistes d’Andalusia, Extremadura i Astúries han rebutjat aquest dimecres la proposta del líder del PSC, Miquel Iceta, de negociar amb l’Executiu espanyol una condonació del deute per a Catalunya i altres comunitats autònomes que han realitzat “un esforç excessiu” per intentar reduir el seu dèficit.

Al programa amb què el PSC concorre a les eleccions al Parlament del proper 21 de desembre, s’advoca per negociar “una condonació del deute” dins de la revisió del sistema de finançament autonòmic.

Aquest dimecres, en una entrevista a la Cadena Cope, Iceta ha demanat que les autonomies que s’han endeutat per la “injusta” reducció del dèficit que se’ls ha imposat puguin ser compensades, encara que ha advertit que cal tenir en compte si també es s’han endeutat per decisions equivocades dels seus governs.

Qualsevol proposta que es faci en aquesta direcció, ha de fer-se “amb caràcter universal per a totes les comunitats autònomes”

EL PORTAVEU DEL GRUP SOCIALISTA AL PARLAMENT ANDALÚS, MARIO JIMÉNEZ

La proposta d’Iceta no ha estat ben acollida pels seus socis d’Andalusia, Extremadura i Astúries. El portaveu del Grup Socialista al Parlament andalús, Mario Jiménez, ha subratllat que qualsevol proposta que es faci en aquesta direcció, ha de fer-se “amb caràcter universal per a totes les comunitats autònomes”. I ha recordat que “al capdavant” de les comunitats complidores amb el dèficit se situa Andalusia, que té “el menor endeutament del conjunt del sistema”.

En una línia similar, el president asturià, Javier Fernández, exigeix ​​que aquest debat es desenvolupi en un “marc multilateral” dins el Consell de Política Fiscal i Financera. “No admeto que ningú porti avantatge en això”, ha advertit en una entrevista a Onda Cero.

“Els deutes s’han de pagar”

La vicepresidenta de la Junta d’Extremadura, Pilar Blanco-Morales

Extremadura ha estat el territori que de forma més contundent ha rebutjat una condonació del deute. La vicepresidenta de la Junta, Pilar Blanco-Morales, ha assegurat que “en cap cas” està d’acord amb la proposta d’Iceta perquè defensa que “els deutes s’han de pagar, en condicions assumibles”.

“Els deutes, i més amb les lliçons que hauríem d’haver après de la crisi, que crec que no les hem après del tot, s’han de pagar, han de pagar-se en unes condicions assumibles”, ha subratllat en una entrevista a Canal Extremadura TV, recollida per Europa Press.

Consellera també d’Hisenda i Administració Pública, considera que “parlar en aquest moment de perdó del deute, de condonació del deute” és “un error polític, un error de concepte”, més “quan Extremadura no es va beneficiar des del primer moment , per una decisió irresponsable del govern de Monago (PP), de les facilitats de liquiditat autonòmica per a les comunitats autònomes “.

Així, Extremadura s’oposa que la condonació del deute s’inclogui en els paràmetres del nou model de finançament autonòmic, perquè, entre altres coses, es parteix “en condicions d’estricta desigualtat”.

Un altre socialista, en aquest cas l’exministre d’Indústria Miguel Sebastián, tampoc ha vist que tingui “massa lògica” a hores d’ara un quitament de deute a les comunitats autònomes, ja que el que cal buscar a Espanya ara mateix és un nou finançament autonòmic .

Comentaris
Comparteix
269Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Juanjo Juanjo

    Si, barons de Godó. Aneu cap la barrancada mes gran que tindra el psc a Catalunya. Aneu a cabre tots dins d,un Smart.

Deixa un comentari