Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

L’Audiència Nacional impedeix que el tribunal que va citar a Rajoy jutgi la caixa B del PP

Comparteix
877Shares

El tribunal que jutjarà el cas més greu de corrupció que afecta el PP, el del seu presumpte finançament irregular durant vint anys, ha canviat de composició a última hora. La Sala de Govern de l’Audiència Nacional ha votat per unanimitat unes noves normes de repartiment que deixen fora d’aquest tribunal a Àngel Hurtado i Julio de Diego. Aquest últim, al costat de José Ricardo de Prada, va conformar la majoria que va permetre decisions tan transcendents com citar de testimoni al president del Govern, Mariano Rajoy en el cas Gürtel.

Amb el nou repartiment i la sortida de Juliol de Diego es perd aquesta majoria per al judici de la caixa B. Juliol de Diego és un conservador moderat que es va alinear amb el progressista De Prada perquè la plana major d’Aznar i el mateix Rajoy declaressin com a testimonis en el primer gran judici del cas Gürtel, avui pendent de sentència. Ho van fer contra el criteri de la Fiscalia.

La següent parada al calvari judicial del PP serà la peça separada de Gürtel, anomenat ‘papers de Bárcenas’, el presumpte pagament amb diner negre de la corrupció de part de la reforma de la seu central del partit. La unitat de criteri en Gürtel entre De Diego i De Per ja no podrà repetir-se en el judici que se celebrarà durant 2018. El tribunal estarà format finalment pels conservadors María José Rodríguez Dupla, nova presidenta de la secció segona, i Joan Pau González – aquest últim considerat especialment proper al PP- al costat del progressista De Prada.

El canvi és una conseqüència indirecta del nomenament de Concepció Espejel com a presidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional el maig passat. Espejel era la presidenta de la Secció Segona i, en principi, anava a exercir la seva potestat de presidir els tribunals de Gürtel i caixa B. No obstant això, la recusació presentada contra ella per la seva proximitat al PP va prosperar i va ser apartada, al costat d’Enrique López , pels seus propis companys de la Sala penal.

El tribunal va quedar llavors format pels conservadors Àngel Hurtado, Julio de Diego i el progressista José Ricardo de Prada. El posterior ascens de Espejel a la presidència de la Sala penal i la seva substitució en la Secció Segona per María José Rodríguez Dupla ha derivat en el canvi esmentat.

Rodríguez Dupla, una altra magistrada de perfil conservador, ha decidit també exercir la seva potestat de presidir tots els judicis de la seva secció que no hagin arrencat i ha motivat un canvi en la composició de tots els seus tribunals. Així ho va traslladar a la sala de govern que va aprovar el passat 15 de novembre el sistema de repartiment de ponències i tribunals per a totes les seccions durant l’any 2018.

Causa d ‘ “especial sensibilitat”

Contra la decisió que els afectava directament van presentar un recurs els magistrats de la caixa B, De Prada i De Diego. Sol·licitaven que en el corresponent a la composició dels tribunals es respectés la que ja existia en casos d ‘ “especial sensibilitat”.

No obstant això, la Sala de Govern de l’Audiència Nacional ha rebutjat les seves pretensions per unanimitat, segons consta en l’acord adoptat el 20 de novembre publicat avui. La Sala de Govern fa una estricta aplicació de la Llei orgànica del poder judicial, que atorga a cada president de secció la possibilitat de presidir totes les vistes i al fet que es canviï la composició del tribunal sempre que no hi hagi començat la vista.

En l’acord, la Sala indica que la llei no distingeix entre causes “d’especial sensibilitat” i les que no ho són: “No hi ha manera d’establir criteris objectius, que permetin distingir entre causes sensibles i causes ordinàries”. D’fer aquesta distinció, diu l’Audiència Nacional, s’estaria “prejutjant” la causa.

A més, la Sala indica que cal canviar la composició dels tribunals perquè aquests no es “petrifiquen”. “No hi ha blindar la composició de tribunals, quan canviïn els components de la secció”, conclou l’escrit.

L’altre magistrat que surt del tribunal, Ángel Hurtado, no ha traslladat cap recurs. Es tracta del magistrat que va votar en contra que declaressin els ministres d’Aznar o el president Rajoy.

Comentaris
Comparteix
877Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari