Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[VÍDEO]El Govern Espanyol autoritza un homenatge a Franco al costat d’una fossa a Còrdova

Comparteix
0Shares

La Subdelegació del Govern a Còrdova i l’Ajuntament de Lucena, governat pel PSOE, han autoritzat aquest dimarts un acte d’homenatge franquista al cementiri del municipi cordovès, a pocs metres dels treballs d’exhumació d’una fossa comuna on van ser enterrades 123 víctimes de la repressió feixista (la majoria veïns del poble), segons dades dels historiadors. Es tracta d’una ofrena de la corona a la Creu dels Caiguts del cementiri de La nostra Senyora d’Araceli, situada a l’exterior del cementiri, per a “commemorar l’aniversari de la mort de Franco i l’afusellament de José Antonio Primer de Rivera”. L’acte va ser convocat per Juan Lleó Cordón, president de Força Nova d’Andalusia.

L’homenatge va començar a les 17.30 hores i van acudir “unes 15 persones” portant banderes i insígnies de simbologia feixista, segons testimonis presents, tot i que institutriu estava fent fosc, de manera que no van coincidir amb els tècnics que treballen en l’exhumació de la fossa. La Direcció General de Memòria Històrica de la Junta d’Andalusia confirma que la setmana passada va iniciar les excavacions per localitzar les restes dels represaliats de la Guerra Civil al cementiri de Lucena.

L’únic vestigi que recorda les 123 víctimes mortals d’aquest municipi cordovès és un monòlit amb els seus noms inscrits que es va construir el 2015 a l’entrada del cementiri, a pocs metres del punt de la concentració franquista, on va tenir lloc l’ofrena floral. Aquest monòlit no assenyala l’espai concret de la fossa, però “serveix de lloc de memòria a les famílies del poble que van per recordar i honorar els seus difunts, resar i portar-los flors”, diu l’historiador Arcàngel Bedmar, que ha documentat els afusellaments i la repressió franquista al municipi cordovès en el seu llibre República, guerra i repressió. Lucena 1931-1939.

Força Nova d’Andalusia és una organització, no un partit polític, fundat a Sevilla el 2001, que defensa els principis i valors de Blas Piñar. El passat 14 de novembre va remetre un escrit a la Subdelegació del Govern a Còrdova sol·licitant permís per organitzar l’ofrena al cementiri de Lucena i posteriorment una “Santa Missa a l’Ermita de la Mare de Déu de l’Aurora”, situada al centre del poble, a 20 minuts a peu del cementiri. El 17 de novembre, la Subdelegació del Govern a Còrdova va derivar l’assumpte a l’Ajuntament de Lucena, indicant en un escrit les “dades de la concentració” sol·licitada per Fuerza Nueva i “l’espai públic proposat” per a la seva celebració. Se li va donar al consistori 24 hores per respondre i, en no fer-ho, s’entenia “que l’informe és favorable”.

L’Ajuntament confirma que va consentir l’homenatge franquista. “Desconec si aquest tipus d’actes vulnera la Llei de Memòria Històrica. Potser hauríem dotar-nos d’una llei de memòria més àmplia per evitar que aquests homenatges franquistes puguin seguir celebrant “, assegura el delegat de Seguretat Ciutadana de Lucena, Francisco Adame. No obstant això, la Llei andalusa de Memòria Democràtica, aprovada a principis d’any, condemna expressament qualsevol acte de “exaltació del franquisme”. L’article 32.12 de l’esmentada llei diu: “Les administracions públiques d’Andalusia, en el marc de les seves competències, prevenir i evitaran la realització d’actes efectuats en públic que comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, exaltació del cop militar o del franquisme, o homenatge o concessió de distincions a les persones físiques o jurídiques que van recolzar el cop militar i la Dictadura “.

El delegat de Seguretat retreu a la Subdelegació del Govern a Còrdova que s’hagi “rentat les mans” i “posat de perfil” en aquest assumpte, i adverteix que si “es va extremar la vigilància policial” perquè el trajecte de la comitiva que va homenatjar Franco des cementiri a l’església del poble on es va celebrar la missa “no incompleix l’ordenança municipal que regula el trànsit”. “Un altre any hi va haver una caravana feixista de cotxes per mitjà del poble i això és el que s’ha tractat d’evitar”, diu. El 2015, el Govern ja va autoritzar un homenatge de Fuerza Nueva a Franco a Lucena sota el lema “Fidels al 18 de juliol”, però l’acte va derivar en una caravana de cotxes pels carrers del poble amb banderes d’Espanya anticonstitucionals i de Falange, símbols feixistes, i crits de “¡Viva España !! i “Visca Franco!”. El grup municipal d’IU va presentar una moció al ple municipal i el consistori va denunciar el succés davant Fiscalia, que va arxivar el cas.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari