Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Puigdemont i els quatre consellers declaren avui davant el jutge a Bèlgica

Comparteix
101Shares

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers cessats que l’acompanyen a Bèlgica, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig, declaren avui davant el jutge belga que ha de decidir sobre l’ordre europea de detenció i lliurament. El jutge del tribunal de primera instància de Brussel·les els ha citat a declarar a les dues d’aquest migdia.

L’extradició es podria decidir avui o els pròxims dies, però les defenses podrien presentar-hi recurs i ajornar-la unes setmanes.

Puigdemont i els quatre consellers es van entregar a la justícia belga el 5 de novembre, un cop la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va enviar l’ordre europea de detenció. El jutge d’instrucció els va deixar en llibertat aquell mateix dia, amb l’obligació de presentar una adreça fixa de residència a Bèlgica i de presentar-se cada vegada que la justícia belga els ho reclamés.

Un dels advocats de Carles Puigdemont que són a Brussel·les, Jaume Alonso-Cuevillas, s’ha reunit amb els seus clients per preparar la vista d’aquest divendres. L’advocat ha escrit que té “plena confiança en la justícia belga”, al seu compte de Twitter:

Condicions penitenciaries

Per preparar l’interrogatori d’aquest divendres, els tribunals belgues han demanat a Espanya informació complementària sobre la causa judicial, però també sobre les condicions d’empresonament i sobre el règim penitenciari en què estarien els processats, cosa que no ha agradat gaire a Madrid. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat que ningú a Europa ha de donar lliçons a Espanya.

Segons informa TV3 el govern espanyol ja ha remès a Bèlgica part de les peticions que ha fet la justícia belga, les que fan referències al sistema penitenciari espanyol. Segons aquestes, Puigdemont aniria a la presó d’Estremera, una instal·lació moderna, segons l’informe remès per Madrid, on estaria garantida la seva seguretat i podria decidir si vol una cel·la per a ell sol o si prefereix estar acompanyat. Adjunten descripció de les cel·les i les instal·lacions i activitats i serveis de la presó i també imatges de vídeo de l’interior.

A més, l’executiu de Rajoy explica que el sistema penitenciari rep visites periòdiques del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

Igual que Puigdemont, els consellers cessats Toni Comín i Lluís Puig també anirien a Estremera. Pel que fa a Clara Ponsatí i Meritxell Serret, ingressarien en un centre penitenciari de la Comunitat de Madrid, previsiblement el d’Alcalá-Meco, on ja hi ha les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs.

Les defenses de Puigdemont i dels quatre consellers intentaran evitar l’extradició argumentant que la justícia espanyola els vol detenir per raons polítiques.

Comentaris
Comparteix
101Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari