Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Les Nacions Unides enviarà un relator per estudiar els fets de l’1 d’octubre

Comparteix
2035Shares

Entre el 29 de novembre i l’1 de desembre arribarà a Espanya una relatora designada per la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, que serà l’encarregada de fer un informe sobre què va passar l’1 d’octubre. Aquesta relatora, que és suïssa de la part italiana, ja s’hauria posat en contacte amb el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol com a mínim des de fa dos dies.

El relator és la figura d’un investigador que envia l’ONU quan vol informar-se d’un fet concret. L’informador/relator no és determinant de res concret, però evidencia una rellevància en l’interès d’aquesta institució sobre una qüestió concreta. En aquest cas, que Nacions Unides enviï una persona a Espanya per informar sobre els fets de l’1 d’octubre, en ple període electoral, té una significació molt rellevant. L’objectiu, doncs, és crear un informe que expliqui, des del punt de vista dels drets humans, aquell fet que s’estigui estudiant.

Aquest relator és l’encarregat de determinar amb qui s’ha de veure i a qui vol entrevistar, i les autoritats del país s’han de posar a la seva disposició per col·laborar amb tot allò que sigui necessari. Però en cap cas aquestes autoritats li poden imposar amb qui s’ha de reunir. Per tant, el ministeri espanyol haurà de cedir en tot allò que el relator cregui necessari, i facilitar-li en cada cas la trobada amb qui correspongui.

Segons informa Catdialeg.cat cal recordar que abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, el relator especial per a la protecció de la llibertat d’expressió i d’opinió de l’ONU, David Kaye, va signar juntament amb un altre expert independent, un comunicat on reclamava a les autoritats espanyoles que s’asseguressin que les mesures que es prenguessin arran de l’1-O “no interferissin amb els drets fonamentals de llibertat d’expressió, reunió i associació, i de participació pública”. Així, el text també demanava que “Espanya havia de respectar els drets fonamentals en la resposta al referèndum català”. El text recordava que el Tribunal Constitucional havia desautoritzat la consulta, però afegia que “independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques”.

Fuente:Catdialeg.cat

Comentaris
Comparteix
2035Shares

Noticies relacionades

3 Comments

  1. JOYONES JOYONES

    Esperem que siguin honestos i insubornables!

  2. remigio III remigio III

    Espere que els “relator” també demane explicacions sobre la “cobertura legal” que pot donar la norma d’obligat compliment. Es podria denunciar agressions dels uniformats borbònics per excés? Es podria definir les agressions com a terrorisme d’estat? I, que no s’obliden, de portar policies europeus per a protegir-se. L’extrema dreta feixista està protegida pel franquisme governant.

  3. Las nacions unidas,…una altre esperanza per els catalans….ojala li caigui la cara de vergonya al estat espanyol,…pero so passen per devan i per derrera…son franquistas.

Deixa un comentari