Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Espanya és un dels tres països desenvolupats que paga pensions vitalícies a expresidents i exministres

Comparteix
1279Shares

A Espanya la pensió vitalícia per a cada expresident és d’uns 75.000 € euros. Una mesura que, segons alguns partits, hauria de ser incompatible amb altres ingressos privats. Segons el diputat i portaveu adjunt d’UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, “ha de ser una dedicació però no una espècie d’entrada a uns privilegis interminables i inabastables”.

Però hi ha més. Una vegada que abandonen el lloc, poden entrar al Consell d’Estat. Altres 100.000 € amb caràcter vitalici però, ara sí, incompatibles amb l’empresa privada. Una cosa semblant passa amb els exministres durant dos anys després del seu cessament. De Gregorio explica que “si ha estat durant quatre anys, té dret a dos anys. Si han estat només un temps determinat, no els quatre anys, és el 50% del temps que han estat ministres “.

Què passa amb els alts càrrecs en les comunitats autònomes?

A Catalunya, per exemple, a la figura de l’expresident li correspon una pensió durant quatre anys després del seu cessament i, a partir de la seva jubilació, una pensió vitalícia de 100.000 € anuals. Al País Basc, el lehendakari cobra uns 8.000 euros i el 40% del seu sou durant un any i, després de la seva jubilació i de forma vitalícia, la meitat del seu sou. En comunitats com Galícia, Castella i Lleó, València o Astúries, els expresidents poden entrar a formar part dels consells consultius per als que també s’assigna un sou després d’abandonar el seu càrrec.

Comentaris
Comparteix
1279Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. MARI JOSE MARI JOSE

    PUES YO LES DARIA EL PARO. YA HAN COBRADO BASTANTE MIENTRAS GOBERNANBAN,
    QUE NO HAY DINERO PARA TANTOS GANDULES.
    PERO CLARO,ESO NO LO HARAN,SON ELLOS QUIEN HACEN LAS LEYES!!

Deixa un comentari