Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Nova Caledònia acorda un referèndum d’independència amb França

Comparteix
502Shares

El Govern francès i representants del territori d’ultramar de Nova Caledònia han arribat a un “acord polític” sobre diversos dels principals esculls per a la celebració d’un referèndum sobre la independència abans de novembre de 2018.

L’acord, aconseguit aquesta matinada després de deu hores de reunió entre el primer ministre, Édouard Philippe, i representants caledonios, estableix la inscripció de 11.000 noves persones a la “llista electoral especial” per a la consulta, que constituïa un dels principals obstacles fins al moment.
L’objectiu: una consulta “lleial i incontestable”
També es van tancar acords sobre els col·legis electorals, les procuracions de vot i la presència d’observadors, ha manifestat. “Tenim un acord polític i, més enllà d’aquest, tenim la confiança, que és almenys tan important. És un punt de partida per a una consulta que volem que sigui lleial i incontestable “, ha subratllat el cap del Govern.

L’assumpte del cos electoral va centrar la reunió de l’anomenat Comitè de signants dels Acords de Nouméa de maig de 1998, que va establir la transferència de poders des de París entre 2014 i 2018.

El cens es circumscriu als residents en el territori de forma contínua des de 1994, encara que existien discrepàncies sobre la inscripció o no dels nascuts a l’illa. La pregunta que es formularà en el referèndum serà l’objecte de la propera reunió del comitè, que tindrà lloc al març o abril de l’any que ve.
Encara per determinar la pregunta de la consulta
El referèndum d’autodeterminació va ser pactat en l’Acord de Nouméa (capital de l’arxipèlag), que preveu la celebració de fins a dos noves consultes si el resultat és negatiu.

Les enquestes han mostrat habitualment que una majoria dels seus habitants estan a favor de mantenir els vincles amb la metròpoli de Nova Caledònia, que gaudeix d’una autonomia gairebé total en la gestió, excepte pel que fa a les competències de sobirania, però que rep diversos fons de solidaritat de França.

Comentaris
Comparteix
502Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari