Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]La jutge envia a presó Junqueras i els 7 consellers cessats que han declarat a l’Audiència Nacional

Comparteix
196Shares

La jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha decretat presó incondicional sense fiança per al vicepresident Oriol Junqueras i 7 consellers de la Generalitat, cessats segons el govern espanyol, que hi han acudit a declarar aquest dijous. Es tracta de Jordi Turull, Josep Rull, Joquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó.

En canvi, Santi Vila podrà eludir presó pagant una fiança de 50.000 euros. I és que subratlla: “va desistir voluntàriament del procés sobiranista”.

La jutge ha dictaminat que els consellers cessats vagin en cinc presons madrilenyes diferents: Estremera, Valdemoro, Navalcarnero, Arajuez i Alcalá Meco. En concret, Junqueras i Forn aniran a Estremera; Turull i Romeva, a Valdemoro; Vila i Mundó, a Aranjuez; Rull, a Navalcarnero i Borràs i Bassa, a Alcalà Meco. Cap d’ells, doncs, anirà a Soto del Real, on estan empresonats els líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart des de fa 17 dies.

La jutge argumenta reiteració delictiva i risc de fuga

Lamela argumenta reiteració delictiva, possibilitat de destrucció de proves i risc de fuga pel poder adquisitiu que els permetria sortir del país.

“Tampoc pot oblidar-se el poder adquisitiu dels querellats que els permeti abandonar fàcilment el territori espanyol i subsistir a l’estranger”.

D’aquesta manera, s’ha referit al president Carles Puigdemont i Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín, els consellers cessats també pel govern espanyol, que segueixen a Bèlgica. En aquest sentit, la jutge té sobre la taula si envia una ordre europea de detenció contra tots ells com ha demanat la fiscalia després de no comparèixer a l’Audiència Nacional. La jutge, però, encara no ha resolt aquesta sol·licitud.

“En aquest punt n’hi ha prou de recordar el fet que alguns querellats ja s’han desplaçat a altres països eludint les responsabilitats penals en les quals poden haver incorregut”.

La magistrada recull l’alt risc de reiteració delictiva, tenint en compte:

“Les activitats delictives descrites s’han anat planificant i realitzant de forma conscient pels querellats durant més de dos anys.”

La magistrada insisteix que els fets corresponen amb els delictes de rebel·lió, sedició i malversació i s’enfronten a penes de presó que poden arribar fins als 30 anys.

“Ens trobem davant d’uns fets que revesteixen els caràcters dels delictes de certa garvetat com és el delicte de rebel·lió, previst i penat en els articles 472 i els següents en el Codi Penal, el delicte de sedició previst i penat en l’article 544 i 545 del Codi penal i el delicte de malversació dels articles 432 i els següents del Codi Penal”.

La jutge ha assumit així la petició de la fiscalia, que havia demanat presó incondicional per als 8 consellers cessats que han declarat, però no per Santi Vila, per qui havia demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros. De fet, el fiscal Maza ja els demanava una fiança per les responsabilitats econòmiques de 6.207.450 euros o l’embargament dels béns als querellats.

Advocat de Puigdemont: “Crec que l’aute ja estava redactat abans de començar”

Jaume Alonso-Cuevillas, un dels advocats de Carles Puigdemont, considera que la resolució ja estava dictaminada abans:

“Crec que l’aute ja estava redactat abans de començar i crec que quan Puigdemont i altres consellers van marxar a Bèlgica ja sabien que era molt provable l’empresonament de tots i han volgut mantenir una direcció estratègica de cara a les eleccions”.

Alonso-Cuevillas ha lamentat la sensació d’indefensió:

“Dia trist per a mi professionalment i per la democràcia. En 33 anys d’exercici mai havia experimentat una sensació d’indefensió com avui. Ens vam enterar de la querella per la premsa. Les citacions van arribar dimarts a les 23h i la resta ahir pel matí. No hem tingut temps per preparar una estratègia de defensa tot i que ho vam demanar però no se’ns ha escoltat. S’ha donat l’agreujant que hem començat les declaracions quan els lletrats de Junqueras i d’altres consellers no eren presents perquè estaven al Suprem atenent altres imputats i això és una flagrant violació dels drets processals fonamentals”.

Una altra cosa insòlita, ha dit també l’advocat, és que “s’ha fet una única compareixença de mesures cautelars per a tots els imputats alhora. I s’ha de fer per separat per avaluar si hi ha risc de fuga”.

Un cop s’ha sabut l’ordre de la jutge Lamela, els concentrats davant l’Audiència Nacional han cantat “Els Segadors”.

Comentaris
Comparteix
196Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari